Την άνοιξη του 2014 μια χούφτα ανθρώπων με οικολογική συνείδηση, αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν στη προστασία των δασών της περιοχής Αφιδνών, όπου και είχαν πλέον ριζώσει, τα όνειρα και τις ζωές τους. Ξεκίνησαν μόνοι τους, αγωνίστηκαν, προσέφεραν, έγιναν αποδεκτοί και αποτέλεσαν πρότυπο. Μεταλαμπάδευσαν τις αρχές του αγνού εθελοντισμού και προσέλκυσαν και άλλα μέλη με διάθεση προσφοράς.

Ενός Συλλόγου που αριθμεί πλέον περί των 100 μελών με σκοπό την ευρύτερη προστασία των δασών, της περιουσίας και της ανθρώπινης ζωής, από κάθε κίνδυνο.

Παρουσίαση Εθελοντικής Ομάδας: Σύλλογος Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας

Η προσπάθεια μετεξελίχθηκε στη δημιουργία του Συλλόγου Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας. 

Υπάρχουν εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα από την Πυροσβεστική Ακαδημία μέλη, ικανά να αντεπεξέλθουν σε συμβάντα που διαβιβάζονται από το Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Π.Σ. 199) προς τη Σ.Ε.Α.Δ., και τα οποία αντιμετωπίζονται επιτυχώς.  Η εκπαίδευση όλων των μελών είναι συνεχής, με υψηλά πρότυπα και ο στόχος είναι καθορισμένος πρώτα στις συνειδήσεις των μελών και μετά στο Καταστατικό. «ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΝ ΘΑΡΣΕΙΝ» προσφέρουν με θάρρος αλλά και με ασφάλεια στην ανάγκη τόσο της φύσης όσο και στην ανθρώπινη.
Σε όλα τα συμβάντα, η συνεισφορά του Συλλόγου επαινέθηκε όχι μόνο από το Π.Σ., στο οποίο υπάρχουν καταγεγραμμένες όλες οι επεμβάσεις του και με το οποίο υπάρχει αγαστή συνεργασία, αλλά και από το Δήμο Ωρωπού, τους απλούς πολίτες και τα Μ.Μ.Ε.
Η συνεισφορά των ανθρώπων που αποτελούν το δυναμικό αυτής της προσπάθειας είναι ανιδιοτελής και κανένα μέλος δεν αμείβεται, αφού κατά τα πιστεύω τους, εθελοντισμός και προσφορά δεν συνάδουν με την ιδιοτέλεια.  Μοναδική τους αμοιβή, η ηθική ικανοποίηση της εκτέλεσης, του ύψιστου ιδανικού του καθήκοντος που έχουν αναλάβει.

Παρουσίαση Εθελοντικής Ομάδας: Σύλλογος Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΑΦΙΔΝΩΝ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

Η εξέλιξη των μελών του Σ.Ε.Α.Δ. συνεχίζεται με την προσπάθεια ίδρυσης του 2ου Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου του Πυροσβεστικού Σώματος, στα όρια του Νομού Αττικής και συγκεκριμένα στις ΑΦΙΔΝΕΣ  (Δήμος Ωρωπού).
Ενός Πυροσβεστικού Κλιμακίου που θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο που θα επεμβαίνει σε όλων των ειδών τα συμβάντα (αστικές πυρκαγιές, δασικές πυρκαγιές, τροχαία ατυχήματα, απεγκλωβισμούς ανθρώπων, πλημμύρες, κ.α.).
Η λειτουργία του Κλιμακίου θα μειώσει το χρόνο επέμβασης σε τυχόν περιστατικά που θα προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας παράλληλα και στην προαγωγή του εθελοντισμού.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες των τελευταίων ετών, η αυξανόμενη ένταση των καιρικών φαινομένων, η ανάγκη διασφάλισης του φυσικού-αγροτικού κεφαλαίου του τόπου μας, που αποτελεί βασικό αγαθό επιβίωσης, η προστασία του δασικού μας πλούτου,  άμεσα και αποτελεσματικά με κατάρτιση και με απευθείας συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα είναι το βασικό κίνητρο για την ίδρυση Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου .
Με την αρωγή των Δημοτικών Αρχών, του Πυροσβεστικού Σώματος και την ανεξάντλητη θέληση των 19 (δεκαεννέα) Εθελοντών Πυροσβεστών του Σ.Ε.Α.Δ. που εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική Ακαδημία με το βαθμό του Εθελοντή Πυροσβέστη και ήδη προσφέρουν υπηρεσίες στον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών αλλά και στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καλάμου, θα στελεχωθεί το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αφιδνών, μαζί με Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και πιστοποιημένους Εθελοντές Πυροσβέστες όμορων περιοχών.

Παρουσίαση Εθελοντικής Ομάδας: Σύλλογος Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας

Οι εγκαταστάσεις που στεγάζουν το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο ΑΦΙΔΝΩΝ

Βρίσκονται στο παράδρομο της Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΜΙΑΣ στο ύψος των ΑΦΙΔΝΩΝ σε ένα χώρο 5 (πέντε) στρεμμάτων, είναι πλήρως και άριστα οργανωμένες, σύμφωνα με τις απαραίτητες προδιαγραφές ίδρυσής του, που καθορίζονται από το Πυροσβεστικό Σώμα, για την φιλοξενία όλου του προσωπικού του. Χώρος λήψης και διαβίβασης σημάτων, χώρος εστίασης και ανάπαυσης, γραφείο Αξιωματικών, κοιτώνες προσωπικού ανδρών και γυναικών καθώς και αντίστοιχα αποδυτήρια. Ταυτόχρονα το κλιμάκιο θα επιχειρεί κατόπιν παραχώρησης από τον Δ.ΟΡΩΠΟΥ με δύο οχήματα  ενός A Τύπου άμεσης επέμβασης οχήματος 800 λίτρων και ενός Δασικού Α τύπου 4X4 1500 λίτρων .

Παρουσίαση Εθελοντικής Ομάδας: Σύλλογος Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας

Αριθμούμε συνολικά 100 μέλη εκ των οποίων:
  • 37 Μέλη εθελοντές

  • 37 Μέλη Εκπαιδευμένα σε θέματα Δασοπροστασίας-Δασοπυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Ακαδημία

  • 15 Μέλη Εθελοντές Πυροσβέστες του Π.Σ.

  • 3 Μέλη Απόφοιτοι Νοσηλευτικής Α.Ε.Ι-Α.Τ.Ε.Ι.

  • 2 Μέλη Εθελοντές Διασώστες Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

  • 3 Μέλη «Πρώτες Βοήθειες προς Πολίτες» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

  • 1 Μέλος Απόφοιτο Μαιευτικής Α.Ε.Ι.

  • 1 Μέλος Ιατρός-Ακτινολόγος

  • 1 Μέλος Γενικός Ιατρός

Τα μέλη του Συλλόγου έχουν μέχρι σήμερα συμμετάσχει σε περισσότερα από 302 συμβάντα.

Μέσος ηλικιακός όρος των μελών του Σ.Ε.Α.Δ. είναι τα 36 έτη και το μικρότερο ενεργό μέλος είναι 16 ετών ενώ το μεγαλύτερο 68 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Σύλλογο Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας η sead-afidnai.gr