Πυροσβεστικά αεροσκάφη: Με μόλις 6 ξεκινά η αντιπυρική περίοδος – Δεν θα είναι διαθέσιμα όλα ούτε στο πιο αισιόδοξο σενάριο – Ευχολόγια ΥΠΕΘΑ στη σημερινή σύσκεψη

Πυροσβεστικά αεροσκάφη: Με μόλις 6 ξεκινά η αντιπυρική περίοδος

Με μόλις έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη διαθέσιμα και με πολλά ευχολόγια ξεκινά φέτος η αντιπυρική περίοδος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι στην καλύτερη περίπτωση είχαμε διαθέσιμα 7 CL-215 και 5 CL-415 δηλαδή 12 αεροσκάφη. Φέτος σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο που παρουσίασε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε σήμερα στο ΥΠΕΘΑ, θα έχουμε το πολύ 9 πυροσβεστικά. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσα θα είναι τα CL-215 και πόσα τα CL-415.

Την κατάσταση επιβαρύνει και η απεργία στην ΕΑΒ όπου βρίσκονται 34 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας για επισκευή, εκ των οποίων τα 3-4 είναι πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης κ. Αντώνιος Οικονόμου και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου,

οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης, καθώς και άλλοι αρμόδιοι φορείς.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη: Με μόλις 6 ξεκινά η αντιπυρική περίοδος

Παναγιωτόπουλος: Με 6 πυροσβεστικά ξεκινά η αντιπυρική περίοδος

Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων:

Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να δούμε πώς θα οργανώσουμε το συντονισμό των επιχειρήσεων, που αναπόφευκτα θα λάβουν χώρα και σε αυτή την αντιπυρική περίοδο.

Μακάρι να μπορούσα να προβλέψω κάτι διαφορετικό, αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Να δούμε συνάμα τα μέτρα πρόληψης και καταστολής. Όπως καταλαβαίνετε, το έργο που έχει να κάνει με την περίοδο που ήδη έχει μπει, περιστρέφεται γύρω από προσωπικό και μέσα.

Το προσωπικό είναι τα Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξέρουμε ότι η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι όταν πρέπει, το προσωπικό αυτό υπερβάλλει εαυτόν. Ευχής έργον όμως θα ήταν να υπάρχει ο σχεδιασμός και ο συντονισμός, ώστε αυτές οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί το προσωπικό να υπερβάλλει εαυτόν, να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στα μέσα, γνωρίζετε όλοι για την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης αλλά όχι μόνο με αυτά στο πυροσβεστικό έργο κάθε χρονιά, για να είναι όμως αυτά μέσα στη μέγιστη καλύτερη δυνατή διαθεσιμότητα πρέπει να προϋπάρχει δουλειά και συντονισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και με δεδομένο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες -από παλιά, αλλά ιδίως αυτές τις μέρες- η ΕΑΒ.

ΥΕΘΑ: Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της ΕΑΒ

Η δική μας αποστολή είναι να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες, ώστε τα περισσότερα, κατά το δυνατόν, πυροσβεστικά μέσα -και ιδίως τα πυροσβεστικά αεροσκάφη- να είναι λειτουργικά και αποτελεσματικά. Έχουμε τα δεδομένα στα χέρια μας, στη διάθεση μας, ασφαλώς και η πίεση πλέον θα εντατικοποιηθεί, τα χρονοδιαγράμματα δεν μας ικανοποιούν εντελώς, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, στην έναρξη της αντιπυρικής θα έχουμε ικανό αριθμό μέσων. Περιμένουμε όμως στη διάρκεια της σεζόν να προστεθούν κι άλλα. Η αποστολή και ο σκοπός μας είναι να λύσουμε τα προβλήματα και στο εσωτερικό της ΕΑΒ, παρά το γεγονός ότι δεν τελεί υπό την δική μας εποπτεία, πλην όμως αναφέρεται σε εμάς σχεδόν στο 100% της δραστηριότητας της, έτσι ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό κυρίως των αεροσκαφών “Canadair” τύπου 415 και 215.

Θα ξεκινήσουμε με έξι και θα φτάσουμε στα εννιά στη διάρκεια της περιόδου, εάν όλα πάνε καλά, που θα φροντίσουμε να πάνε όλα καλά. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως καταλαβαίνετε, η παλαιότητα των αεροσκαφών και των μέσων, η φθορά που υφίστανται με κάθε έξοδο, δημιουργούν ανάγκες και απαιτήσεις. Είμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη: Συνεργασία με ΕΔ λέει ο Χαρδαλιάς

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι κάτι το οποίο, όχι μόνον το επιζητούμε, αλλά το θεωρούμε αναγκαίο για την πορεία της Πολιτικής Προστασίας.

Θεωρώ ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά και νομίζω αυτό το καλοκαίρι, είναι ένα καλοκαίρι που μπορούμε από κοινού να αποδείξουμε ότι οργανωμένα -με τη σοβαρότητα και το σχέδιο που επιβάλλεται- μπορούμε να φέρουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισήμανε τα ακόλουθα:

«Τα περισσότερα πράγματα έχουν συμφωνηθεί, έχουν καταγραφεί στις Διαταγές μας περί Αντιπυρικής Περιόδου. Τώρα εδώ θα κάνουμε ένα “sum up”, μια επισκόπηση, ενδεχομένως κάποιες προσθέσεις ή αφαιρέσεις και κάποιους διακανονισμούς, οι οποίοι θα μας κάνουν την αντιμετώπιση των καταστάσεων, αν έρθουν (που μακάρι να μην έρθουν), ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.

Τα Γενικά Επιτελεία γνωρίζουν το καθένα, τι πρόκειται να διαθέσει από αυτά που διαθέτει κάθε φορά. Από εκεί και πέρα είναι απλό να κρατήσουμε τις διαδικασίες, να έχουμε τη τήρηση στο νου μας ότι: Ναι μεν υπάρχουν μέσα, αλλά πρέπει κάθε φορά ανάλογα να τα χρησιμοποιούμε εκεί που πρέπει – όπως κάνουμε κάθε χρόνο εξάλλου – διότι είμαστε παλαιοί γνωστοί και με τους συναδέλφους της Πυροσβεστικής.

Νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό και με τον τρόπο που περιγράψατε κι εσείς κύριε Υπουργέ και εσείς κύριε Υπουργέ, θα έχουμε μια κατά το δυνατόν ήσυχη και αποτελεσματική αντιπυρική περίοδο, με έμφαση στο ήσυχη».

armyvoice.gr