Το επίμαχο έγγραφο είχε αποσταλεί στις 22 Νοεμβρίου του 2019 από τον δήμαρχο Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά προς το Δασαρχείο Χαλκίδας, με θέμα την «επίσπευση των διαδικασιών του συγκεκριμένου έργου».

Ένα έγγραφο «φωτιά» αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων τα οποία είχε εξαγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά τις πυρκαγιές της 13ης Αυγούστου 2019, που έπληξαν την περιοχή και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ φέρνει στο φως της δημοσιότητας το documentonews.gr.

Πρόκειται για μία από τις περιοχές της Εύβοιας όπου σημειώθηκαν πλημμύρες και σφοδρές καταστροφές πριν από μερικές ημέρες. Το περιβόητο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη «πνίγηκε» στους χείμαρρους και τα λασπόνερα της περιοχής και στην ανυπαρξία έργων που λίγους μήνες πριν οι ίδιοι εξήγγειλαν.

Το επίμαχο έγγραφο είχε αποσταλεί στις 22 Νοεμβρίου του 2019 από τον δήμαρχο Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά προς το Δασαρχείο Χαλκίδας, με θέμα την «επίσπευση των διαδικασιών του συγκεκριμένου έργου».

Στο έγγραφο ο δήμαρχος αναφερόταν στα «Έργα Πρόληψης Αποκατάστασης των Καμένων Εκτάσεων από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2019 στις περιοχές του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων» με προϋπολογισμό 1,659 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επίμαχο έγγραφο η χρηματοδότηση στο μεγαλύτερο μέρος της αφορούσε σε «έργα αντιπλημμυρικά (κορμοφράγματα και κορμοδέματα) και διευθέτησης χειμάρρου Μαντάνια στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου».«Επισπεύστε τα έργα, υπάρχει επικινδυνότητα»
Ο Ψαθάς στο έγγραφό του εφιστούσε την «επικινδυνότητα» της κατάστασης στην περιοχή, καθώς επίσης και τη «σπουδαιότητα» του. Για τους λόγους αυτούς ζητούσε την επίσπευση των διαδικασιών των εργασιών.«Εξαιτίας της επικινδυνότητας στα όρια του οικισμού της Δ.Κ. Ψαχνών, όπως έχει περιγραφεί στα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών και της σπουδαιότητας των έργων. Σας παρακαλούμε για την άμεση έναρξη των εργασιών δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο έργο που αφορά τη μελέτη διευθέτησης του χειμάρρου Μαντάνια, διότι αποτελεί ουσιαστική αντιπλημμυρική παρέμβαση συγκράτησης λασπορροής και φερτών υλικών σε συνδυασμό με τη μείωση της ταχύτητας ροής του νερού από την επίτευξη τελικής κλίσης ισορροπίας όπως περιγράφεται στη μελέτη. Παρακαλούμε για την επίσπευση έναρξης εργασιών των έργων». Δεν προχώρησαν τα έργα
Παρά τις επισημάνσεις του Δημάρχου, όπως κατήγγειλε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου τα έργα δεν προχώρησαν. Μάλιστα σύμφωνα με τον πρώην υπουργό ένας από τους λόγους για την τραγωδία της Εύβοιας ήταν και το γεγονός ότι μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού έπρεπε να γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία δεν έγιναν. Μιλώντας στην ΕΡΤ 1 ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε πως υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες του Χατζηδάκη.«Στη συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση εμείς σε πρώτη φάση πολιτικές ευθύνες έχουμε ήδη εντοπίσει, οι οποίες ξεκινούν από τη συμπεριφορά του Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Χατζηδάκη, ο οποίος μετά τις περσινές πυρκαγιές στη Δίρφυ ήρθε στην Εύβοια και ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδότηση των πρώτων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνονται ιδιαίτερα στην προστασία των εδαφών από τις κατολισθήσεις, από την παράσυρση των φερτών υλών, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αυτό, κι εκεί βεβαίως ανακοίνωσε ότι έχουμε συγκεκριμένα ποσά, 2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την κατασκευή των απαραίτητων κορμοπλεγμάτων και κλαδοπλεγμάτων. Από αυτά λοιπόν τα τέσσερα μέτρα που είχαν γίνει για να προχωρήσουν μόνο ένα έργο 85.000 ευρώ εκτελέστηκε, τα υπόλοιπα 3 που ήταν και τα σημαντικότερα δεν έγινε απολύτως τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.Μάλιστα σύμφωνα με τον Αποστόλου ένα μήνα μετά και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2019 ο ποταμός Λήλας, ο βασικός υποδοχέας των υδάτων της οροσειράς της Δίρφυς πλημμύρισε στο ΔΕΛΤΑ του με αποτέλεσμα να εκκενωθούν περί τα 150 σπίτια. Πηγη.left.grΈγγραφο «φωτιά» για την Εύβοια: Τα αντιπλημμυρικά έργα Χατζηδάκη που δεν έγιναν ποτέ