Έναν εξαιρετικά χρήσιμο, πρακτικό, οδηγό για την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με σκοπό την αποτελεσματική προστασία του δασικού περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας.

«Το “Εγχειρίδιο Αντιμετώπισης Δασικών Παραβάσεων” αποτελεί το πόνημα ενός έμπειρου και δραστήριου δασολόγου, του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου, κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος καταπιάστηκε με αυτό το εγχείρημα εξειδικευμένης ενημέρωσης γνωρίζοντας, από πρώτο χέρι, την επιτακτική ανάγκη για την αποτελεσματική πάταξη της εγκληματικότητας εναντίον του περιβάλλοντος, των δασών και της άγριας ζωής», υπογραμμίζει στο χαιρετισμό της η Συντονίστρια της Α.Δ. Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.

Η έκδοση υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Natura 2000 Value Crete: “Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές Natura 2000 στην Κρήτη” (LIFE13 INF/GR/000188).

Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε όλους τους υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας. Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του εγχειριδίου, «δημιουργήθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τροποποιήσεις της δασικής νομοθεσίας, προκειμένου οι δασικοί υπάλληλοι να γνωρίσουν τις υποχρεώσεις τους στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και τις νόμιμες ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν σε περιστατικά παραβάσεων της δασικής νομοθεσίας που θα συναντήσουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

»Αρχικά διευκρινίζονται κύριες νομικές έννοιες του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ), ενώ στη συνέχεια καταγράφονται οι αρμοδιότητες των δασικών υπαλλήλων ως ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων.

»Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των κυριότερων δασικών ανομημάτων (προστασίας δασών και θήρας), όπου για κάθε αδίκημα αναφέρονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας που το προβλέπουν, οι ποινές με τις οποίες διώκονται οι παραβάτες, η κατηγορία που διατυπώνεται στον κατηγορούμενο κατά την απολογία του, ενώ παρατίθεται το σύνολο των εντύπων που πρέπει να συμπληρώνονται για κάθε αδίκημα, ώστε ολοκληρωμένη η δικογραφία να υποβάλλεται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

»Στο τέλος του εγχειρίδιου υπάρχει σειρά Εντύπων – Υποδειγμάτων, που ανάλογα με την περίπτωση, πρέπει να συμπληρώνονται από τους δασικούς ανακριτικούς υπαλλήλους κατά το σχηματισμό της δικογραφίας.

»Όλα τα παραπάνω έχουν διαμορφωθεί με βάση την ισχύουσα την περίοδο συγγραφής του εγχειριδίου δασική νομοθεσία. Μελλοντικές αλλαγές τόσο στην ισχύουσα νομοθεσία όσο και στον τρόπο αντιμετώπισης των δασικών παραβάσεων απαιτούν τροποποίηση του εγχειριδίου και επικαιροποίηση του περιεχομένου του», επισημαίνεται στο τέλος του εισαγωγικού σημειώματος.

Η ψηφιακή έκδοση του εγχειριδίου είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.