Οι χθεσινές σεισμικές δονήσεις και η άμεση ανταπόκριση στην ενημέρωση των πολιτών από τον κ. Γεράσιμο Χουλιάρα, αφ’ ενός, ο οποίος μάλιστα ήταν μέλος του ΟAΣΠ και εγκατέστησε επί Χρυσοχοϊδη τους πρώτους 7 σεισμογράφους στο νησί , αλλά και την Εύη Νομικού αφ’ ετέρου, για τα επίκεντρα και την  ισχύ τους, μας προβλημάτισαν ιδιαίτερα.
Δεν είναι δυνατόν το αστεροσκοπείο και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αλλά και η συμπατριώτισσά μας καθηγήτρια Έυη Νομικού να μην έχουν πρόσβαση στους σεισμογράφους του ΙΜΠΗΣ και να μην συμμετέχουν στο ΔΣ του Ινστιτούτου.
Δεν είναι δυνατόν επιστήμονες που παρακολουθούν την σεισμικότητα σε όλη τη χώρα όλο το 24ωρο να μην συμμετέχουν στο ΙΜΠΗΣ.
Δεν είναι δυνατόν να μην συμμετέχει σε αυτό ο Πρόεδρος της ΓΕΩ ΘΗΡΑ που το χρηματοδοτεί κάθε χρόνο.
Δεν είναι δυνατόν μια Σαντορινιά , δικός μας άνθρωπος και που είμαστε τυχεροί που την έχουμε, με ειδικότητα στα Ηφαίστεια να μην συμμετέχει στο ΙΜΠΗΣ.
Δεν θέλω να υποβαθμίσω την επιστημονική συγκρότηση και την αξία όσων συμμετέχουν στο Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου και την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια.
Όμως οι καιροί άλλαξαν, το κράτος πλέον ετοίμασε σχέδιο αντιμετώπισης της όποιας ηφαιστειακής κρίσης , αν ω μη γένοιτο , σημειωθεί στο μέλλον.
Μήπως έφτασε λοιπόν η ώρα το Ινστιτούτο να ανοίξει τις πόρτες του και να εκπροσωπείται σε αυτό το νησί από  την Εύη Νομικού, το Αστεροσκοπείο με  το Χουλιάρα και η επίσημη πολιτεία με τον αντίστοιχο Πρόεδρο ΟΑΣΠ.
Δεν μπορούμε να ακούμε για αεροπλάνα που δήθεν έσπασαν το φράγμα του ήχου, για λατομεία που βάζουν φουρνέλα και άλλα περίεργα  , όταν το Αστεροσκοπείο καταγράφει σεισμικές δονήσεις.
Τιμώ και σέβομαι και τον κ. Βουγιουκαλάκη  τον κ. Παπαζάχο, κάποιους εξω θεσμικούς ιδιώτες και όσους επιστήμονες προσφέρουν ανιδιοτελώς τόσα χρόνια τις υπηρεσίες τους.
Μαθαίνουμε όμως, ότι οι περισσότεροι σεισμογράφοι δεν λειτουργούν στο νησί, δεν μπορούμε καν να το επιβεβαιώσουμε γιατί δεν ανήκουμε στην ελίτ που ενημερώνει το ΙΜΠΗΣ.
Όμως , κατά τη γνώμη μου, ο Δήμος πρέπει πλέον να δει πιο σοβαρά το θέμα της παρακολούθησης των Ηφαιστείων μας.
Να ζητήσει την αντικατάσταση όσων σεισμογράφων δεν λειτουργούν, την τοποθέτηση κάποιων νέων, την τοποθέτηση οργάνων παρακολούθησης του Κουλούμπου και ότι άλλο χρειαστεί, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της επιστημονικής παρακολούθησης του γίγαντα που είναι ήσυχος και που πιστεύουμε ήσυχος να παραμείνει και στο μέλλον.
Μας φτάνει ο Κορωνοϊός , μην έχουμε κι άλλα.

Και για να τεκμηριωθεί το ρεπορτάζ επισυνάπτουμε φωτογραφία του σεισμογράφου στον Κουλούμπο. Δεν λειτουργεί και δεν κατέγραψε τίποτα.
Η τελευταία καταγραφή έγινε την 3η Μαρτίου 2020.
Ο Σεισμογράφος ακριβώς απέναντι από τους χθεσινούς σεισμούς.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε πιο σοβαρά τη μελέτη και παρακολούθηση των Ηφαιστείων μας;
Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε πιο σοβαρά τη μελέτη και παρακολούθηση των Ηφαιστείων μας;

santorini30.blogspot.com