Την ενοχή της Pacific Gas & Electric (PG&E) για τον θάνατο 84 ανθρώπων παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου της πόλης Τσίκο στην Καλιφόρνια ο CEO της εταιρείας Μπιλ Τζόνσον, χθες Τρίτη 16 Ιουνίου.

υπόθεση αφορά τη μεγάλη πυρκαγιά του Νοεμβρίου 2018, που ονομάστηκε Camp Fire και ισοπέδωσε μεταξύ άλλων την μικρή πόλη Πάρανταϊς. Η πυρκαγιά, που ήταν η πιο καταστροφική στην ιστορία της Καλιφόρνια, ξεκίνησε από κακοσυντηρημένο τμήμα του δικτύου της PG&E.

Η παραδοχή ενοχής έγινε ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς ο δικαστής διάβαζε ένα προς ένα τα ονόματα των 84 θυμάτων και πρόβαλλε φωτογραφίες τους στον τοίχο του δικαστηρίου.

Έπειτα από την παραδοχή ενοχής, ο Τζόνσον δήλωσε: «Εκ μέρους της PG&E, ζητώ συγγνώμη, και ζητώ συγγνώμη και προσωπικά για τον πόνο που προκλήθηκε εδώ. Κάνω αυτή την έκκληση με μεγάλη λύπη και θλίψη, και με τα μάτια πλατιά ανοιχτά στο τι συνέβη και στο τι δεν πρέπει να συμβεί ξανά».

Ο Τζόνσον ανέλαβε επικεφαλής της PG&E μερικούς μήνες μετά την πυρκαγιά, τον Μάιο του 2019 και αναμένεται να αποχωρήσει στο τέλος του μήνα. Η PG&E, που είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παροχής ενέργειας στις ΗΠΑ, και μία από τις τέσσερις που δραστηριοποιούνται στην πολιτεία της Καλιφόρνια, αναμένεται να ολοκληρώσει το επόμενο διάστημα τη διαδικασία πτώχευσής της.

Η εταιρεία είναι ήδη υπόλογη, από την καταδίκη της σε βαθμό κακουργήματος για έκρηξη σε αγωγό αερίου το 2010. Οι αγωγές που έγιναν από θύματα της Camp Fire, διεκδικούσαν συνολικά περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση από την PG&E. Τον Ιανουάριο του 2019, η εταιρεία εισήλθε σε διαδικασία χρεοκοπίας, για να μπορέσει έτσι να αποφύγει την πληρωμή ολόκληρων των αποζημιώσεων.

Η 92 σελίδων έκθεση του εισαγγελέα της κομητείας Μπιούτ δηλώνει πως η εταιρεία γνώριζε ότι ο πύργος μεταφοράς ηλεκτρισμού, από τον οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά, είχε υλικά τα οποία δεν είχαν αντικατασταθεί από την κατασκευή του, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η PG&E αμέλησε όχι μόνο να αντικαταστήσει, αλλά και να επιθεωρήσει τον συγκεκριμένο πύργο και άλλα πεπαλαιωμένα τμήματα του δικτύου της. Μηχανικός με ειδίκευση στην ανάλυση βλάβης δήλωσε στην έκθεση ότι το τμήμα του πύργου της PG&E που έσπασε και προκάλεσε την πυρκαγιά είχε ενδείξεις «χρήσης 97 χρόνων».πηγη:info-war.gr