Oάνθρωπος που εμπνεύστηκε και έστησε από το μηδέν τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, ο Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος (ε.α) Ανδριανός Γκουρμπάτσης εκθειάζει το Ανακριτικό Γραφείο της Π.Υ Ηρακλείου, αλλά και τις ανακριτικές υπηρεσίες της Κρήτης, τονίζοντας ότι είναι οι μόνες υπηρεσίες που είχαν υψηλά ποσοστά εξιχνιάσεων.

Ταυτόχρονα σε άρθρο του για την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο  αναφέρεται και στα σχεδόν μηδενικά ποσοστά άλλων Ανακριτικών Γραφείων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ελλάδα.

«Η Κρήτη, παραδοσιακά είχε επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο σε αυτό τον τομέα. Το ανακριτικό του Ηρακλείου μας έδινε πάντα από τα πιο υψηλά ποσοστά σε εξιχνιάσεις μαζί με την Κέρκυρα, αλλά και πέρυσι τα Χανιά» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «αυτό οφείλεται τόσο στους επικεφαλής που έδιναν κατευθύνσεις στο προσωπικό και ζητούσαν αποτελέσματα, όσο και στην υψηλή κατάρτιση των στελεχών των συγκεκριμένων ανακριτικών γραφείων»

Μάλιστα, ο απόστρατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, παρατηρώντας τα στοιχεία όλων των ετών, τονίζει ότι «πέρυσι η Κρήτη τα πήγε καλύτερα από σχεδόν όλες τις περιφέρειες του νησιού, αφού καταγράφηκαν οι λιγότερες πυρκαγιές και τα λιγότερα αποτεφρωμένα στρέμματα γης τα τελευταία χρόνια»

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής από το Ηράκλειο που ρωτήθηκαν από την «Π» για τα υψηλά ποσοστά του τοπικού ανακριτικού γραφείου τονίζουν ότι ήταν το αποτέλεσμα δουλειάς αλλά και άψογης συνεργασίας με την τοπική Αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνουν, ότι τη φετινή χρονιά έχουν οδηγηθεί στο αυτόφωρο περίπου 25 άτομα για υποθέσεις εμπρησμού

Το άρθρο για την αντιπυρική του 2019

Στο άρθρο του ο κ. Γκουρμπάτσης αναφέρει – μεταξύ άλλων- για την περυσινή αντιπυρική περίοδο: «Μεγάλος αριθμός πυρκαγιών οφείλεται στην καύση ξηρών χόρτων σε οικοπεδικούς ή άλλους ανοιχτούς χώρους.

Επίσης οι περισσότερες από τις συγκεκριμένες υποθέσεις εμπρησμών αστικών ή αγροτικών εκτάσεων (από πρόθεση ή από αμέλεια) εξιχνιάστηκαν από ανακριτικούς υπαλλήλους Υπηρεσιών της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης.

Αντίθετα η δράση της ΔΑΕΕ κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αφού έστω από τον ανωτέρω ελάχιστο αριθμό δραστών που συνελήφθησαν, τα στελέχη της ΔΑΕΕ ενεπλάκησαν στη σύλληψη μόνον των (6) εξ αυτών των δραστών.

Συνεπώς τα ανωτέρω στοιχεία καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα του διωκτικού μηχανισμού στην εξιχνίαση των εμπρησμών και συνακόλουθα στην πάταξη της σχετικής εγκληματικότητας.πηγη: patris.gr