«Όχι» είπε ο αρμόδιος εισαγγελέας στην άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για το κακούργημα της θανατηφόρας  έκθεσης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι πριν από περίπου δύο χρόνια. Την διεύρυνση του κατηγορητηρίου είχε ζητήσει ο ανακριτής, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, επικαλούμενος νεότερα στοιχεία που αφορούσαν στο ρόλο που έπαιξαν πυροσβέστες αλλά και υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας.

Ωστόσο, ο εισαγγελικός λειτουργός έκρινε πως το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης προϋποθέτει δόλο που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν προκύπτει με αποτέλεσμα να απορρίψει το αίτημα του ανακριτή.

Κατά την κρίση του εισαγγελέα, η αποδοχή του αιτήματος του ανακριτή και η άσκηση κακουργηματικής δίωξης θα σήμαινε πως οι πυροσβέστες είχαν αποδεχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα συνανθρώπων μας, γεγονός που δεν προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας.

Αντίθετα, υπήρχαν καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αναφέρθηκαν  στον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι κατά την διάρκεια της φωτιάς από την οποία κατέληξαν 102 άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εισαγγελικός λειτουργός στην απάντηση του αναφέρεται τόσο στον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες όσο και στο γεγονός ότι καταστράφηκε η καριέρα τους αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι.

Όσο τα συμπληρωματικά στοιχεία που επικαλέστηκε ο ανακριτής προκειμένου να στηρίξει το αίτημα του για αναβάθμιση της έρευνας στην οποία σήμερα τα  εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για πλημμελήματα, όπως αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια, αρμόδιες πηγές έλεγαν πως δεν άνοιγαν νέους δρόμους στην υπόθεση. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορούσαν καταθέσεις αλλά και μία πραγματογνωμοσύνη με στοιχεία που ήταν γνωστά στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα πριν ακόμα ασκήσουν την ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος.