Νέο επιχειρησιακό ελικόπτερο έχει προσθέσει, από τις 26 Ιουνίου, στο στόλο της η Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο, το οποίο εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Μίκρας στην 113 Πτέρυγα Μάχης, στη Θεσσαλονίκη.

της Χριστίνας Μισιρλή 

Το όνομα αυτού… “Ήρα”. Πρόκειται για ένα ελικόπτερο μεσαίου τύπου που μισθώνει το Πυροσβεστικό Σώμα κατά την αντιπυρική περίοδο.

Τέτοιου είδους ελικόπτερα διατίθενται με τα πληρώματα πτητικής και τεχνικής υποστήριξής τους και είναι επιχειρησιακά για 120 ημέρες από την ημερομηνία που ξεκινά η εγκατάσταση τους στις Βάσεις Επιχειρήσεων.Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, βρίσκονται σε καθημερινή επιχειρησιακή ετοιμότητα για απογείωση χρόνου 20 λεπτών και για το χρονικό διάστημα καθημερινά από το Πρώτο Φως έως και το Τελευταίο Φωςόπως αυτό καθορίζεται από τις κατά τόπους Βάσεις Επιχειρήσεων της Επικράτειας στις οποίες σταθμεύουν.

Οι δυνατότητες 

Ως προς τις δυνατότητες τους, τα εν λόγω Ε/Π έχουν ωφέλιμο έργο δύο ωρών από την απογείωσή τους έως την προσγείωσή τους και κατόπιν της  επανεξυπηρέτησης τους με ανεφοδιασμό να συνεχίσουν ομοίως εφόσον απαιτείται την αποστολή τους.

Επιχειρούν με κατασβεστικό μέσο το νερό το οποίο φέρουν σε αναρτημένο κάδο δασοπυρόσβεσης με χωρητικότητα 4.000 λίτρα νερού, ο οποίος έχει και τη δυνατότητα μηχανισμού τμηματικών ρίψεων.Φέρουν όλα τα απαραίτητα όργανα επικοινωνίας και πλοήγησης που απαιτούνται στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης για την επικοινωνία με τις δυνάμεις εδάφους και αέρος, ενώ υφίσταται και η δυνατότητα να απεικονίζεται η θέση τους όταν επιχειρούν στο σύστημα ENGAGE του Π.Σ..Πηγή φωτογραφιών/fb: Σπύρος Βαρσάμης.thessdotay.gr Θεσσαλονίκη: Η “Ήρα” το νέο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για την αντιπυρική περίοδοΘεσσαλονίκη: Η “Ήρα” το νέο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για την αντιπυρική περίοδοΘεσσαλονίκη: Η “Ήρα” το νέο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για την αντιπυρική περίοδοΘεσσαλονίκη: Η “Ήρα” το νέο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για την αντιπυρική περίοδο