• Επιβλήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας το πρώτο πρόστιμο για φέτος για καύση ξερών χόρτων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 200 ευρώ σε έναν κάτοικο στην Κυψέλη που είχε ανάψει τρεις εστίες.
    Η Π.Υ. βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Φέτος το ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου ήταν πολύ δύσκολο, καθώς ξέσπασαν πολλές πυρκαγιές στην ορεινή Ζάκυνθο και όχι μόνο. Πλέον, κάθε μέρα, σε όλο το νησί, στήνονται μπλόκα από την Π.Υ. και την Αστυνομία και διενεργούνται έλεγχοι στους οδηγούς. Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο Διοικητής της Π.Υ. Χρήστος Καλογερόπουλος, τόνισε ότι το Ανακριτικό Τμήμα έχει πολλή δουλειά.
    Υπενθυμίζουμε ότι τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά για όλους όσοι εμπλέκονται σε περιπτώσεις εμπρησμού είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, ενώ οι διοικητικές παραβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και την απώλεια επιδοτήσεων για γεωργούς και κτηνοτρόφους.
    Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ζακύνθου, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς για ξένες περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων και τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου, σας ενημερώνει ότι: Από 11 Ιουνίου 2020 εγκρίθηκε και ισχύει η υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας». Οι διατάξεις εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την τυχόν προβλεπόμενη επιβολή, από άλλο κανονιστικό πλαίσιο, διοικητικών μέτρων ή κυρώσεων ή/και την άσκηση ποινικής δίωξης. Με την διάταξη ταξινομούνται τα διοικητικά πρόστιμα, καθορίζεται το ύψος και προβλέπεται η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης αυτών, ανά κατηγορία και είδος παράβασης, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) στο πλαίσιο άσκησης της εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων, κατόπιν διαπίστωσης μη τήρησης των απαιτούμενων από τις κείμενες διατάξεις πυροπροστασίας: α)προληπτικών και κατασταλτικών μέσων, μέτρων και συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας, β) στοιχείων δομικής (παθητικής) πυροπροστασίας, γ) τυπικών προϋποθέσεων ως μέρος διοικητικών διαδικασιών, δ) μέριμνας για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, αγροτικές και δασικές εκτάσεις.πηγη imerazante.gr