H φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε γεννήτρια και έκαψε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, θάμνους και αγριόχορτα.

Στο πόδι σηκώθηκαν μοναχοί και προσκυνητές στις Καρυές του Αγίου Όρους από φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε δασική έκταση της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου. Οι φλόγες ήταν ορατές από τις Καρυές και ανήσυχοι βγήκαν έξω για να δουν τι συμβαίνει.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, σε γεννήτρια στον πετρόκτιστο «πύργο» γνωστής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, που υπάρχει εδώ και χρόνια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των τηλεπικοινωνιών. Ο «πύργος» βρίσκεται σε δασική έκταση της Μονής Κουτλουμουσίου, όπου έχουν τοποθετηθεί κεραίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, σε απόσταση αναπνοής μόλις ενός χιλιομέτρου -σε ευθεία γραμμή- από τις Καρυές.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία από την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, με 2 οχήματα και 6 άντρες, αλλά οι δυνάμεις χρειάστηκαν τουλάχιστον μία ώρα για να φτάσουν στο σημείο της πυρκαγιάς, καθώς από τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την αθωνική πολιτεία στις αρχές Απριλίου, δημιουργήθηκαν κατολισθήσεις σε τρία σημεία στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το λιμάνι της Δάφνης προς τις Καρυές, καθώς και σε περιφερειακά τμήματα του δρόμου.

Έτσι τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας χρειάστηκε να κάνουν μια κυκλική διαδρομή, διάρκειας μιας ώρας -σε διαφορετική περίπτωση θα προσέγγιζαν τη φωτιά σε 5-10 λεπτά-, μέσω της Μονής Κουτλουμουσίου. Οι πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν μετά από λίγη ώρα να σβήσουν τη φωτιά, η οποία έκαψε μικρή έκταση με χαμηλή βλάστηση, θάμνους και χόρτα, ενώ για προληπτικούς λόγους παρέμειναν μέχρι να ξημερώσει στην περιοχή, καθώς σε κοντινή απόσταση υπάρχουν κελιά μοναχών και δάση από καστανιές.

ethnos.gr