Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης αναμένονται στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας από την Κυριακή. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η αύξηση των συγκεντρώσεων ξεκινά από τα δυτικά και σταδιακά θα επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο φορτίο σκόνης θα εντοπίζεται στο Ιόνιο και στα Δυτικά Ηπειρωτικά και από τη Δευτέρα 5/10 σε όλα τα ηπειρωτικά (πλην της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), στο Ιόνιο και στη Δυτική Κρήτη. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η συγκέντρωση σκόνης κοντά στην επιφάνεια του εδάφους καθώς και ο επιφανειακός άνεμος.

Ο καιρός σήμερα

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, στο Ιόνιο 6 τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση και μόνο στα νοτιοανατολικά θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία κατά τόπους θα πυκνώσουν στην Αττική με την ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες να είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 18 έως 30 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με την ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ με την θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 17 και 29 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στη Μακεδονία. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 κατά τόπους 31 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία κατά τόπους θα πυκνώσουν. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 κατά τόπους 31 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα δυτικά. Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 και στην Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα δυτικά.

Η ορατότητα στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Άνεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου

Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών βροχών βαθμιαία στα βορειοδυτικά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στις περισσότερες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα νοτιοανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι νοτιοανατολικοί, 3 με 5 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα νότια θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 30 βαθμούς Κελσίου.