• Ο Σεραφείμ Τσιουγκρής είναι ένας από τους αφανείς ήρωες. Ένας άνθρωπος που τα τελευταία 20 χρόνια έχει αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής του ως εθελοντής στο Πυροσβεστικό Σώμα.Ο Σεραφείμ Τσιουγκρής είναι 49 ετών και είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος. Δουλεύει ως δημόσιος υπάλληλος σε κέντρο υγείας ενώ υπηρετεί ως εθελοντής στο Πυροσβεστικό Σώμα Αθηνών από το 1999, δηλαδή τα τελευταία 20 χρόνια.Ο κ. Τσιουγκρής, μιλά στο News 24/7 για τον εθελοντισμό, την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και την εμπειρία που χαράχτηκε στην μνήμη του.

    “Αν αγαπάς αυτό που κάνεις υπάρχει χρόνος”

    “Ο χρόνος που αφιερώνω για βάρδιες στο σταθμό είνα πολύ περισσότερος απο τα τρία υποχρεωτικά οκτάωρα που πρέπει να κάνει κάποιος εθελοντής. Πιστεύω αν αγαπάς αυτό που κάνεις υπάρχει χρόνος για να κάνεις τις υπηρεσίες σου χρόνος που προσωπικά δεν το βλέπω ως θυσία αλλά ως προσφορά στον συνάνθρωπο στην κοινωνία και κατά επέκταση στην πατρίδα μας”. Στην Ελλάδα της κρίσης ο κύριος Τσιουγκρής αποτελεί παράδειγμα. Μπορεί ο εθελοντισμός να αποτελεί “πολυτέλεια” σε μια περίοδο που οι άνθρωποι παλεύουν για τα αυτονόητα, όμως ο ίδιος πιστεύει πως όποιος θέλει να συνεισφέρει βρίσκει τον χρόνο.

    Οικονομικά αυτάρκης σε καμιά περίπτωση δεν είμαι σε εποχή κρίσεων και μνημονίων αλλά αυτό δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα να κάνω αυτό που θέλω”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Το γεγονός ότι έχεις να κάνεις με τον ανθρώπινο πόνο πολλές φορές σε βοηθάει να αναθεωρήσεις προς το καλύτερο νομίζω την στάση σου απέναντι στο θαύμα της ζωής

    Ο ίδιος εξηγεί τους λόγους που επέλεξε να γίνει εθελοντής πυροσβέστης, καθώς και τι μπορεί να κερδίσει κανείς από την εμπειρία αυτή.

    “Πιστεύω ότι κάνοντας εθελοντισμό στο πυροσβεστικό σώμα γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος αν αφήσεις τον εαυτό σου να αξιολογήσει και να αναλύσει τα περιστατικά που βιώνει σε κάθε βάρδια. Το γεγονός ότι έχεις να κάνεις με τον ανθρώπινο πόνο πολλές φορές σε βοηθάει να αναθεωρήσεις προς το καλύτερο νομίζω την στάση σου απέναντι στο θαύμα της ζωής.

    Μαθαίνεις καθημερινά νέα πράγματα που τα μεταφέρεις σε γνωστούς και φίλους και αφορούν θέματα πυρασφάλειας αλλά και κινδύνους από φυσικές και όχι μόνο καταστροφές”. Ένας πυροσβέστης δουλεύει εθελοντικά όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι, εξηγεί ο κύριος Τσιουγκρής. Έρχεται αντιμέτωπος με πληθώρα περιστατικών, καθένα από τα οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες εξελίξεις. Ένας πυροσβέστης οφείλει να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει οτιδήποτε συμβεί. “Τα περιστατικά που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας πυροσβέστης μόνιμος ή εθελοντής είναι πολλά και απρόβλεπτα πολλές φορές. Να γνωρίζετε ότι ένας εθελοντής πυροσβέστης υπηρετεί καθόλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι όπως και ο μόνιμος θα επιχειρήσει σε αστικές πυρκαγίες, τροχαία, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, πλημμύρες, θα συνδράμει στο ΕΚΑΒ σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη θα παρέχει βοήθεια σε ζώα που έχουν εγκλωβιστεί.

    Για τον πυροσβέστη δεν υπάρχει δύσκολο περιστατικό για το λόγο ότι το κάθε συμβάν μπορεί να έχει απρόβλεπτη εξέλιξη άρα είναι προετοιμασμένος και εκπαιδευμένος να φέρει εις πέρας ό,τι του τύχει. Αυτό που απασχολεί -φυσικά- το καλοκαίρι το πυροσβεστικό σώμα είναι οι δασικές πυρκαγιές”.

    Οι πυροσβέστες δίνουν με περίσσευμα ψυχής τον καλύτερο εαυτό τους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

    Όσον αφορά στην ετοιμότητα της Ελλάδας για το φετινό καλοκαίρι

    δηλώνει αισιόδοξος. Όπως αναφέρει, η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δασικές πυργκαγιές.

    “Η Ελλάδα είναι καθόλα έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές που κάθε χρόνο έχουμε στη χώρα μας. Γνωρίζω ότι η πολιτική ηγεσία με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κύριο Χαρδαλιά καθώς και η φυσική ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο, κυριο Κολοκούρη έχει σχεδιάσει την πυρασφάλεια της χώρας με κάθε λεπτομέρεια έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε συμβάν δασικής πυρκαγιάς.

    Όλοι στο πυροσβεστικό σώμα, μόνιμοι εθελοντές πενταετείς πυροσβέστες και εποχικοί δίνουν με περίσευμα ψυχής τον καλύτερο ευατό τους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών”.

    “Θα θυμάμαι για πάντα την πυρκαγιά στο Μάτι”

    Η εμπειρία που έχει χαραχτεί έντονα στην μνήμη του είναι η πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι Αττικής. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως πρόκειται για εμπειρία που ακόμα και για κάποιον που είχε και την ελάχιστη εμπλοκή θα την θυμάται για πάντα.

    Όσον αφορά το πώς μπορεί κάποιος να ενταχθεί ως εθελοντής στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο ίδιος εξηγεί τη διαδικασία ενώ τονίζει την σημασία της συναίσθησης του έργου που εκτελεί.

    “Για να γίνει κάποιος εθελοντής πυροσβέστης θα πρέπει έχει συμπληρώσει το 18οετος της ηλικίας του να μην έχει περάσει το πεντηκοστό πέμπτό έτος. Πάνω από όλα να έχει συναίσθηση ότι θα προσφέρει εθελοντική εργασία που είναι διαφορετική από κάθε άλλη εθελοντική δραστηριότητα.

    Θα πρέπει να προσκομίσει στην πλησιέστερη πυροσβεστική υπηρεσία στον τόπο κατοικίας του βεβαιώσεις απο γιατρούς που θα βεβαίωνουν την καλή σωματική και ψυχική υγεία (παθολόγο,καρδιολόγο,ψυχίατρο). Αυτά μέχρι της 30/09 κάθε έτους.

    Μαζί με κάποια άλλα δικαιολογητικά θα του επιτρέψουν να ξεκινήσει εκπαίδευση στα μέσα Νοέμβρη περίπου σε επιλεγμένους πυροσβεστικούς σταθμούς μέχρι την συμπλήρωση 120 ωρών θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα αντικείμενα του πυροσβεστικού έργου, βγαίνει από την πυροσβεστική ακαδημία και διδάσκεται από αξιωματικούς του πυροσβεστικού σώματος. Πληροφορίες μπορεί να βρει κάποιος στο site της Πανελλήνιας ένωσης στο vfu.gr“.

    Τονίζει πως η ενασχόληση με τον πυροσβεστικό εθελοντισμό έχει πολλαπλά οφέλη.Κλείνοντας, ο κύριος Σεραφείμ Τσιουγκρής καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί φέτος το καλοκαίρι, να ενημερώνονται από τον χάρτη επικινδυνότητας δασικής πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓΠΠ και σε περίπτωση που γίνει αντιληπτός καπνός να γίνεται άμεσα κλήση στην πυροσβεστική υπηρεσία στο 199 ή το 112. Πηγη:news247.gr