Για 6 ολόκληρες ώρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία με την συνδρομή των μηχανημάτων που διέθεσε ο Δήμος Ζακύνθου προσπαθούσε να θέσει υπό έλεγχο την φωτιά που ξέσπασε σε χωματερή στο Τσιλιβή λίγο πριν τις 6 χθες το πρωί.

Πρόκειται για χώρο όπου όπως αποδεικνύεται γινόταν επί μακρόν ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων και ογκωδών με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να έχουν καταλάβει ήδη μια έκταση ενάμισι στρέμματος. Οι κίνδυνοι δημιουργίας ενός τέτοιου χώρου είναι δεδομένοι και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με το χθεσινό συμβάν, το οποίο ας σημειωθεί πως δεν είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα του νησιού μας.

Για την κατάσβεση χρειάστηκαν εκτός από τα πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής .Υπηρεσίας , μηχανήματα εκσκαφής καθώς και υδροφόρες. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χρ. Καλογερόπουλο που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην επιχείρηση κατάσβεσης αναλαμβάνοντας τον συντονισμό, εκτός από τα 4 οχήματα και τους 10 άνδρες της Πυροσβεστικής, συμμετείχαν στην επιχείρηση υδροφόρες και μηχανήματα του Δήμου, που έδειξε άμεση ανταπόκριση.

Ερωτηθείς για τα αίτια της έναρξης της πυρκαγιάς, ο Διοικητής σημείωσε πως η προανάκριση διενεργείται προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία.

Αυτό ωστόσο που πρέπει να τονιστεί, είναι πως εδώ και λίγες ημέρες υπάρχει σε εξέλιξη μια συνολική έρευνα που αφορά το τεράστιο πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών στο νησί μας. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας που έχει δοθεί, τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι Αντιδήμαρχοι θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να δώσουν εξηγήσεις για το οξύ πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

ermisnews.gr