Καιρός: Ο «εμποδισμός τύπου Ω» φέρνει τον χειμώνα

Καιρός: Ο «εμποδισμός τύπου Ω» φέρνει τον χειμώνα
03/11/2020

Στατιστικά ο Νοέμβριος «παράγει» επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα, ενώ ο εμποδισμός τύπου Ω εμποδίζει τις κακοκαιρίες να περάσουν μέσα από την καμπύλη.

Ο εμποδισμός τύπου Ω πολύ πιθανό να φέρει τον χειμώνα στην Ελλάδα, κρατώντας, ωστόσο, μακριά τις βροχές. Παρόλα αυτά χρειάζεται προετοιμασία καθώς ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που «φέρνει» επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, αναλύει τον «εμποδισμό τύπου Ω» και εξηγεί τι φαινόμενα εμποδίζει και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, πρόκειται για εκτεταμένο αντικυκλώνα που θα καλύψει μεγάλο μέρος της Ευρώπης τις επόμενες ημέρες «μπλοκάροντας» τη ροή των συστημάτων κακοκαιρίας από τα δυτικά της Ευρώπης προς τα ανατολικά.

Αυτό σημαίνει ότι, οι κακοκαιρίες μην μπορώντας να ξεπεράσουν το «βουνό» που δημιουργούν οι υψηλές πιέσεις προς την κεντρική Ευρώπη, αναγκάζονται να κινηθούν γύρω από αυτό με αποτέλεσμα ο καιρός να μας έρχεται από τη βόρεια-βορειοανατολική Ευρώπη.

Γιατί αποκαλείται Ω

Στον χάρτη με την μπλε καμπύλη αποτυπώνεται η περιφέρεια του αντικυκλώνα ή αλλιώς του πεδίου υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που αναμένεται να καλύψει μεγάλο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου.

https://www.facebook.com/100001745118512/videos/3377066689028135/

Don't Miss

Καιρός - Αρναούτογλου: Έρχονται τα πρώτα 30άρια μετά τις 20 Μαΐου

Καιρός – Αρναούτογλου: Έρχονται τα πρώτα 30άρια μετά τις 20 Μαΐου

Ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, προβλέπει πως τα πρώτα 30άρια πλησιάζουν…
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Ναύπακτο

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Ναύπακτο

Το ακριβές επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται ένα χλμ δυτικά –