Σήμερα 8 Νοεμβρίου γιορτή των Αγίων Παμμεγίστων ταξιαρχών γιορτάζει η Πολεμική μας Αεροπορία (ΠΑ). Μια Πολεμική Αεροπορία που κάθε μέρα πετάει πολεμικές αποστολές ενάντια στην Τουρκική Αεροπορία πάνω από το Αιγαίο. Μια Πολεμική Αεροπορία που έχει τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ βάση αποτελεσμάτων όλων των ασκήσεων και εκπαιδεύσεων του ΝΑΤΟ. Μια Πολεμική Αεροπορία που μας κάνει συνεχώς περήφανους σε όλο τον κόσμο.

Την μερίδα του λέοντος λαμβάνουν οι άξιοι πιλότοι μας και οι τεχνικοί εδάφους (οι αφανείς ήρωες) των πολεμικών μοιρών που έχουν μαχητικά αεροσκάφη. Έτσι όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε το τεράστιο έργο των πιλότων μας που πετούν τα F-16, Mirage 2000, F-4 Phantom.

Υπάρχει ένα άλλο κομμάτι της ΠΑ που μάχεται και αυτό καθημερινά και δυστυχώς λίγοι το γνωρίζουν. Είναι το κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Η ΠΑ εκτός των μαχητικών αεροσκαφών της περιλαμβάνει αεροσκάφη και ελικόπτερα που έχουν σαν αποστολή την υποστήριξη και μεταφορά των μάχιμων τμημάτων εν καιρώ πολέμου. Εν καιρώ ειρήνης καθημερινά αναλαμβάνουν αποστολές κοινής ωφελείας που χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

  • Έρευνα-Διάσωση
  • Αεροδιακομιδές
  • Αεροπυρόσβεση

Η Έρευνα Διάσωση (SAR Search and Rescue) είναι ο τομέας που περιλαμβάνει τη έρευνα μιας περιοχής με σκοπό να βρεθεί ένας αγνοούμενος και εν συνεχεία να διασωθεί.  Η ΠΑ έχει αναλάβει την διάσωσης ατόμων που βρίσκονται στο FIR Αθηνών, αλλά ενεργούν  και σε διεθνή ύδατα (κάτι που άλλοι Ευρωπαίοι π.χ. Γερμανοί, Ιταλοί, Βρετανοί κ.α. δεν πραγματοποιούν). Βέβαια μεγάλο μέρος των αποστολών κανονικά έπρεπε να το αναλάβει η Πυροσβεστική αλλά η ολιγωρία του κράτους έχει ρίξει την ευθύνη στην ΠΑ που άοκνα ενεργεί ενώ μεγάλο μέρος των αποστολών λαμβάνει μέρος υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τα στοιχεία που μας δίνει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) είναι ενδεικτικά του αποτελέσματος. Έτσι το 2017 η ΠΑ εκτέλεσε 112 αποστολές Έρευνας – Διάσωσης που διήρκεσαν 190 ώρες. Απευθείας από ΠΑ διασώθηκαν 31 άτομα ενώ άλλα 314 διασώθηκαν χάρη στην συνδρομή της ΠΑ. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018 η ΠΑ εκτέλεσε 113 αποστολές Έρευνας – Διάσωσης με σύνολο 171 ωρών όπου διασώθηκαν 16 άτομα άμεσα από την ΠΑ και άλλα 165 χάρη στην συνδρομή της ΠΑ. Βλέποντας και παλαιότερα αρχεία βλέπουμε μια αύξηση των ανθρώπων που διασώζει πολλές φορές τη ΠΑ δείχνοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί και πόσο το έργο αυτό όλο και δυσκολεύει.

Το δεύτερο σκέλος είναι οι αεροδιακομιδές δηλαδή την άμεση μεταφορά ασθενών σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία. Δυστυχώς η απουσία της πολιτείας έχει αφήσει πολλές περιοχές άνευ σωστής περίθαλψης ενώ το έργο των αεροδιακομιδών το έχει αναλάβει η ΠΑ λόγω της αδράνειας της πολιτείας (στο εξωτερικό το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική αναλαμβάνουν το έργο αυτό). Για το κομμάτι αυτό έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο που θα βρείτε εδώ.  Όπως και αν έχει η ΠΑ διαθέτει αεροσκάφη και ελικόπτερα ώστε καθημερινά συμπολίτες μας να μπορέσουν να μεταβούν σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Κρήτης για να σωθεί η ζωή τους. Επίσης κατόπιν αποφάσεων πολλών πρωθυπουργών (και μπράβο τους) δεκάδες συμπολίτες μας (η πλειονότητα είναι παιδιά) έχουν μεταβεί με μέσα της ΠΑ και έξοδα του δημοσίου στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε δύσκολες εγχειρήσεις. Αποτέλεσμα των προσπαθειών των στελεχών της ΠΑ έχουμε το 2017 να έχουν πραγματοποιηθεί 805 αποστολές Έρευνας – Διάσωσης όπου μεταφέρθηκαν 1166 συμπολίτες μας σε νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή το μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018 έχουν εκτελεστεί 624 αποστολές για την μεταφορά 1027 ασθενών. Σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να τονίσουμε ότι μεταφέρονται ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση και πολλές φορές πραγματοποιείται η μεταφορά  υπό αντίξοες συνθήκες.

Τέλος ο τρίτος πυλώνας του κοινωνικού έργου της ΠΑ είναι οι αεροπυρόσβεση όπου με αεροσκάφη (τα γνωστά μας Canadair και PZL) κάθε καλοκαίρι δίνουν μάχη με τις φλόγες για να διασώσουν τη φύση, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα αεροπορικά μέσα αεροπυρόσβεσης είναι στην πλειοψηφία τους παλαιάς τεχνολογίας και οι τεχνικοί εδάφους κάνουν τιτάνιο αγώνα για να τα έχουν σε λειτουργική κατάσταση. Δυστυχώς πάλι η πολιτεία δεν αναγνωρίζει το έργο της με αποτέλεσμα να υπάρχουν τα τελευταία 10 χρόνια μεγάλα προβλήματα στην προμήθεια ανταλλακτικών κάτι που επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των μέσων, ενώ η παλαιότητα των αεροσκαφών περιορίζει τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Παρόλα αυτά οι Έλληνες πιλότοι πετούν παράτολμα κάθε καλοκαίρι για να καταπολεμήσουν τις φλόγες, πετώντας πάντα κάτω από το ελάχιστα επιτρεπτό ύψος ασφαλείας και με περιορισμένη ορατότητα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αντιμετωπίζουν πιο δυναμικά τις φλόγες από την άλλη να ριψοκινδυνεύουν όπως δείχνει ο αριθμός των πεσόντων ιπταμένων. Η αυταπάρνηση τους έχει συγκεντρώσει θετικά σχόλια και θαυμασμό από όλο τον κόσμο. Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί και Ισραηλινοί έχουν πει τα καλύτερα λόγια για τους Έλληνες. Μάλιστα το Ισραήλ τους έχει τιμήσει όταν εμπλακήκανε στην κατάσβεση της μεγαλύτερης πυρκαγιάς στο Ισραήλ πριν κάποια χρόνια. Σε άρθρο της Jerusalem Post αναγράφτηκε ότι χωρίς τους Έλληνες πιλότους δεν θα έσβηνε η πυρκαγιά.  Έτσι ορισμένα στατιστικά στοιχεία το 2017 πραγματοποιήθηκαν 1505 έξοδοι αεροσκαφών όπου ενήργησαν για 3188 ώρες, ενώ το 2018 έχουμε 684 εξόδους με 1445 ώρες.

Οι μονάδες που επιτελούν αυτό το άθλο εδρεύουν στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα και είναι οι :

  • 352 Μοίρα Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων (ΜΜΥΠ) που έχει σαν αποστολή τη μεταφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού αλλά διαθέτει τα μέσα της για αεροδιακομιδές και περιλαμβάνει αεροσκάφη Gulfstream, Embraer EMB-135 και Ελικόπτερα ΑΒ-212
  • 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (ΜΤΜ) με αεροσκάφη C-27 J Spartan
  • 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (ΜΤΜ) με αεροσκάφη CL-215 Canadair
  • 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (ΜΤΜ) με αεροσκάφη C-130 H Hercules
  • 358 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΔ) με ελικόπτερα ΑΒ-205
  • 384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΔ) με ελικόπτερα Super Puma

Τέλος στην 113 Πτέρυγα Μάχης που εδρεύει στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται και η 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης (MEEA) με αεροσκάφη CL-415 Canadair.

Σαν συγγραφική ομάδα θέλουμε να ευχαριστήσουμε το σύνολο των ιπταμένων και τεχνικών των παραπάνω Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας για το τιτάνιο έργο που επιτελούν προς όφελος της κοινωνίας μας.

Ευελπιστούμε οι πολιτικοί μας (ανεξαρτήτου κόμματος) επιτέλους να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα της Έρευνας – Διάσωσης, Αεροδιακομιδών και Αεροπυρόσβεσης βάση διεθνών προτύπων έτσι ώστε να γίνει προμήθεια σύγχρονων μέσων με σωστή και συνεχή ροή ανταλλακτικών με σκοπό την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Επίσης ευχόμαστε σύντομα η ΠΑ να αποδεσμευτεί σε μεγάλο μέρος από το κομμάτι της έρευνας διάσωσης (που ανήκει σε Πυροσβεστική και Λιμενικό Σώμα) και από το κομμάτι των αεροδιακομιδών (που ανήκει στο ΕΚΑΒ).

Ευχαριστούμε τον Εκπρόσωπο τύπου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για τα στοιχεία που μας έδωσε για τις αποστολές κοινωφελούς χαρακτήρα της Πολεμικής Αεροπορίας!

Χρόνια Πολλά Πολεμική Αεροπορίας! Είμαστε περήφανοι για εσάς!