«Ήταν μία δύσκολη σεζόν. Είχαμε μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Πάνω από 1.700 φωτιές είχαμε το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου. Κάηκαν γύρω στα 60.000 στρέμματα δασικής, αγροτοδασικής, χορτολιβαδικής και χαμηλής έκτασης. Οι πυρκαγιές στις Κεγχριές ανατολικής Κορινθίας και στην ανατολική Μάνη, ήταν οι πιο μεγάλες και οι πιο καταστροφικές. Στην πρώτη, είχαμε 33.000 καμένα στρέμματα, ενώ στη Μάνη, γύρω στις 18.000 στρέμματα«. Αυτά, δήλωσε στην ΕΡΤ Τρίπολης (»Ανοιχτή Γραμμή») ο περιφερειακός διευθυντής πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου, Αρχιπύραρχος, Αθανάσιος Κολυβήρας, κάνοντας τον απολογισμό της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.

Και συνέχισε, λέγοντας τα εξής: «Απειλήθηκαν οικισμοί, ευτυχώς δεν είχαμε απώλεια ζωής. Έγιναν ζημιές. Στην ανατολική Κορινθία, χρησιμοποιήσαμε 100 οχήματα και 200 πυροσβέστες. Σημαντικές ήταν και οι φωτιές σε Μεσσηνία, Μέθανα Κολλιάκι, Κύθηρα, Γεράκι, Σοφικό, Κουταλά και στον ευρύτερο χώρο των Μυκηνών. Είχαμε συνδρομή δυνάμεων απ’ όλη τη χώρα».

Ο κ. Κολυβήρας, στάθηκε και στο γεγονός, της βοήθειας που πρόσφεραν τα εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια, αλλά και τα εναέρια μέσα.Είπε χαρακτηριστικά: «Είχαμε φέτος 20 εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια. Ήταν κάτι σημαντικό για εμάς. Επίσης, είχαμε επάρκεια στα εναέρια μέσα, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια των εθελοντών-πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων. Η Πυροσβεστική, σαφώς και θέλει μόνιμο προσωπικό, ενώ χρειάζεται και ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων της. Είναι σε εξέλιξη το 5ετές πρόγραμμα αντικατάστασης των οχημάτων».

Και κατέληξε, λέγοντας, ότι: «Το επιχειρησιακό σχέδιο στέφθηκε με επιτυχία, παρά τις πολλές και δύσκολες πυρκαγιές. Το Πυροσβεστικό Σώμα δεν σταματάει εδώ. Είμαστε πάντα σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα. Πρέπει να είμαστε άκρως προσεκτικοί στις υπαίθριες – αγροτικές εργασίες, πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες που μας δίνονται σε περιπτώσεις απρόσμενων και ακραίων καιρικών φαινομένων. Έχουμε μπροστά μας χειμώνα και θα πρέπει όλοι μας να είμαστε προετοιμασμένοι».

Πηγή: ert.gr