Οι ισχυροί άνεμοι του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, θεωρούνται το καλύτερο προσάναμμα των καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίνε την Ελλάδα, σχεδόν κάθε χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν οι «μάυρες σελίδες» στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 200 άνθρωποι, από τις φλόγες, τα τελευταία 25 χρόνια.

Η φύση ή ο ανθρώπινος παράγοντας -ακούσια ή εκούσια- έχει καταδείξει πως σε λίγες στιγμές μπορεί να μετατρέψει τα ελάχιστα δάση σε νεκρές ζώνες, σε κρανίου τόπο.

Από το 1993 η Ελλάδα, δυστυχώς, μετράει τουλάχιστον 200 νεκρούς, με την αύξηση των θυμάτων να είναι προοδευτική. Οι εξαγγελίες μετά από κάθε τέτοια τραγωδία πολλές, τα αποτελέσματα, όμως, δείχνουν ότι δεν είμαστε σε καλό δρόμο για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων.

  • Ικαρία 1993

Η πυρκαγιά της Ικαρίας στις 30 Ιουλίου του 1993 ήταν ίσως από τις πρώτες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα με μαζικούς θανάτους, 13 στο σύνολο.Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε περισσότερα από 20.000 στρέμματα γης στο νησί του Ικάρου και έχει εγγραφεί ως μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του νησιού αλλά και στη μνήμη της ελλαδαςΑπό την Ικαρία το 1993 στο Μάτι - 200 άνθρωποι «έσβησαν» στις φλόγεςΜνημείο Πεσόντων – Ικαρία.

  • Σάμος 2000

Το καλοκαίρι του 2000 η Σάμος ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της. Πολλοί οικισμοί επλήγησαν, με τις μεγαλύτερες ζημιές να εντοπίζονται στο ορεινό χωριό Μαυρατζαίοι, όπου βρέθηκε νεκρή μία ηλικιωμένη γυναίκα.

  • Εύβοια 2007

Από καταστροφικές πυρκαγιές στον νομό Εύβοιας ανασύρθηκαν νεκροί δύο πιλότοι αεροσκάφους Canadair CL-415, που συνετρίβη, ενώ πραγματοποιούσε ρίψεις νερού για την κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς στα Στύρα. Το Canadair πραγματοποίησε χαμηλή πτήση, έκανε τη ρίψη νερού και στη συνέχεια ο πιλότος προσπάθησε να του δώσει ύψος, όμως το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε ορεινό όγκο, με αποτέλεσμα να συντριβεί. Παράλληλα, εντοπίστηκαν και άλλα έξι θύματα, στο Αλιβέρι όπου χάθηκε η ζωή δύο ανθρώπων, ενός από παθολογικά αίτια και ενός ιερέως από πνιγμό και επίσης τεσσάρων ακόμα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στο Μίστρο, εκ των οποίων ένας εποχικός πυροσβέστης.

  • Αχαΐα 2007

Στις 24 Ιουλίου 2007 εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Αιγίου, η οποία έκαψε δασικές και αγροτοδασικές εκτασεις, καθώς και σπίτια, μέχρι τις 27 Ιουλίου, στοιχίζοντας τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.Από την Ικαρία το 1993 στο Μάτι - 200 άνθρωποι «έσβησαν» στις φλόγες

  • Ηλεία 2007

Η φωτιά στη Ζαχάρω αποτελεί ίσως την πιο καταστροφική φωτιά των τελευταίων χρόνων. 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περιουσίες κάηκαν ολοσχερώς και ένα από τα πιο όμορφα δάση της Ελλάδας καταστράφηκε. Συνολικά κάηκαν 147 χωριά, 1.500 σπίτια και 400.000 στρέμματα.

  • Αρκαδία 2007

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς στο νομό Αρκαδίας, αναπτύχθηκε στο δήμο Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά κατέκαψε και οικίες μέσα και στην πόλη της Μεγαλοπόλεως. Εκδηλώθηκε την 23η Αυγούστου, ενώ άφησε πίσω της και επτά θύματα, πέντε εκ των οποίων εργαζόμενοι σε ξενοδοχιακές εγκαταστάσεις, από αναθυμιάσεις στην προσπάθεια διαφυγής τους.Από την Ικαρία το 1993 στο Μάτι - 200 άνθρωποι «έσβησαν» στις φλόγες

  • Λακωνία 2007

Το αρχικό σημείο της εκδήλωσης της φωτιάς ήταν η Αρεόπολη, ενώ γρήγορα επεκτάθηκε και σε κορυφές του Ταΰγετου. Πολλά χωριά κατακάηκαν, ενώ εμφανίστηκαν παράλληλα εστίες πυρκαγιών σε διαφορετικά σημεία του νομού όπως η Καλλιθέα, η Αγριανή, οικισμοί που βρίσκονται στο όρος Πάρνωνας, ο Βρονταμάς, το Γεράκι, το Γύθειο, αλλά και το Γερολυμένα, τον Πύργο Διρού και την Κοκάλα. Η φωτιά πίσω της άφησε έξι νεκρούς στη Αρεόπολη.

  • Αν. Αττική 2018

Kαι φτάνουμε στην πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου και στοίχισε τη ζωή -μεχρι στιγμής- σε 99 άτομα, καθιστώντας την ως την πιο φονική του 21ου αιώνα στον κόσμο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη και επεκτάθηκε λόγω των ισχυρών δυτικών ανέμων προς την Ραφήνα, τον Βουτζά, την Νέα Μάκρη και το Μάτι, εκεί όπου εκτυλίχθηκαν στιγμές «αρχαίας τραγωδίας».Από την Ικαρία το 1993 στο Μάτι - 200 άνθρωποι «έσβησαν» στις φλόγεςπηγη: naftemporiki.gr