«Πυροσβεστική αντλία», Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

08/12/2020
by
«Πυροσβεστική αντλία», Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Η πυροσβεστική αντλία Κτησιβίου (3ος αι. π.Χ.) και Ήρωνος, η πρώτη εμβολοφόρα καταθλιπτική πυροσβεστική αντλία παγκοσμίως.

Πρόκειται για την πρώτη  δίδυμη καταθλιπτική εμβολοφόρα αντλία συνεχούς ροής ύδατος που επινόησε ο Κτησίβιος (3ος αι. π.Χ.) σύμφωνα με λεπτομερή περιγραφή του Βιτρούβιου (Περί Αρχιτεκτονικής).

Εφαρμόστηκε και βελτιώθηκε σύμφωνα με τον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα (Πνευματικά) και για πυρόσβεση και εξακολουθούσε απαράλλακτη να έχει την ίδια χρήση μέχρι πρόσφατα.

Αποτελούνταν από δύο έμβολα που παλινδρομούσαν αντίθετα με τη βοήθεια ενός αρθρωτού κοινού χειρομοχλού εντός δύο κατακόρυφων κυλινδρικών δοχείων βυθισμένων στην (πιθανότατα τροχοφόρα) υδατοδεξαμενή.

Οι ανεπίστροφες βαλβίδες εισαγωγής ύδατος βρίσκονταν στον υπερυψωμένο πυθμένα των δοχείων και ανεπίστροφες βαλβίδες εξαγωγής ύδατος βρίσκονταν στη βάση των σωλήνων εξαγωγής ύδατος. Οι σωλήνες συνέκλιναν σε έναν κοινό κατακόρυφο αγωγό.

Ο αγωγός στο άκρο του έφερε μια ευφυή (οριζόντια και κατακόρυφα) περιστρεφόμενη διάταξη σωληνίσκου με ακροφύσιο που επέτρεπε την ακριβή προσβολή του στόχου.

archaiologia.gr

Don't Miss

Πυρκαγιά σε υπόγειο χώρο κτηρίου επί της οδού Σαρωνικού στην Φυλή Αττικής

Πυρκαγιά σε υπόγειο χώρο κτηρίου επί της οδού Σαρωνικού στην Φυλή Αττικής

Πυρκαγιά σε υπόγειο χώρο κτηρίου, επί της οδού Σαρωνικού στην
Έκτακτο επίδομα στους Πυροσβέστες: Άμεσα και χωρίς τροπολογία θα δοθούν οκτώ εκατ. ευρώ ως "εκτός έδρας"

Έκτακτο επίδομα στους Πυροσβέστες: Άμεσα και χωρίς τροπολογία θα δοθούν οκτώ εκατ. ευρώ ως “εκτός έδρας”

Μετά τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, αλλά και τους γιατρούς, που