«Πυροσβεστική αντλία», Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

08/12/2020
by
«Πυροσβεστική αντλία», Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Η πυροσβεστική αντλία Κτησιβίου (3ος αι. π.Χ.) και Ήρωνος, η πρώτη εμβολοφόρα καταθλιπτική πυροσβεστική αντλία παγκοσμίως.

Πρόκειται για την πρώτη  δίδυμη καταθλιπτική εμβολοφόρα αντλία συνεχούς ροής ύδατος που επινόησε ο Κτησίβιος (3ος αι. π.Χ.) σύμφωνα με λεπτομερή περιγραφή του Βιτρούβιου (Περί Αρχιτεκτονικής).

Εφαρμόστηκε και βελτιώθηκε σύμφωνα με τον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα (Πνευματικά) και για πυρόσβεση και εξακολουθούσε απαράλλακτη να έχει την ίδια χρήση μέχρι πρόσφατα.

Αποτελούνταν από δύο έμβολα που παλινδρομούσαν αντίθετα με τη βοήθεια ενός αρθρωτού κοινού χειρομοχλού εντός δύο κατακόρυφων κυλινδρικών δοχείων βυθισμένων στην (πιθανότατα τροχοφόρα) υδατοδεξαμενή.

Οι ανεπίστροφες βαλβίδες εισαγωγής ύδατος βρίσκονταν στον υπερυψωμένο πυθμένα των δοχείων και ανεπίστροφες βαλβίδες εξαγωγής ύδατος βρίσκονταν στη βάση των σωλήνων εξαγωγής ύδατος. Οι σωλήνες συνέκλιναν σε έναν κοινό κατακόρυφο αγωγό.

Ο αγωγός στο άκρο του έφερε μια ευφυή (οριζόντια και κατακόρυφα) περιστρεφόμενη διάταξη σωληνίσκου με ακροφύσιο που επέτρεπε την ακριβή προσβολή του στόχου.

archaiologia.gr

Don't Miss

Απεγκλωβίστηκαν 2 γυναίκες από αυτοκίνητο μετά από πτώση του σε κανάλι στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Απεγκλωβίστηκαν 2 γυναίκες από αυτοκίνητο μετά από πτώση του σε κανάλι στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Απεγκλωβίστηκαν 2 γυναίκες από αυτοκίνητο μετά από εκτροπή και πτώση
ΗΠΑ: Πυροσβέστης διαβάζει σε κοριτσάκι μετά από τροχαίο – Η φωτογραφία που έγινε viral

ΗΠΑ: Πυροσβέστης διαβάζει σε κοριτσάκι μετά από τροχαίο – Η φωτογραφία που έγινε viral

Συγκίνηση στο διαδίκτυο για τον πυροσβέστη που προσπάθησε να ηρεμήσει