Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβέστες τις γιγάντιες πυρκαγιές που κατέστρεψαν περισσότερα από τα μισά δάση της νήσου Φρέιζερ στην Αυστραλία, η οποία συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις του σαββατοκύριακου επέτρεψαν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην νήσο αυτή, η οποία θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη νήσος από άμμο σε όλον τον κόσμο.

“Με τη βοήθεια μιας σωτήριας βροχής και μιας μαζικής αντίδρασης της πυροσβεστικής, οι πυρκαγιές έχουν πλέον τεθεί υπό έλεγχο”, έγραψε χθες Κυριακή σε μήνυμά της στο Twitter η πυροσβεστική υπηρεσία της πολιτείας του Κουίνσλαντ.

Αιτία των πυρκαγιών αυτών που ξέσπασαν πριν από περισσότερο από δύο μήνες πιστεύεται ότι ήταν φωτιά που άναψαν κάποιοι που έκαναν παράνομα κατασκήνωση.

Οι αρχές ανησυχούν τώρα για τον κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρών στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώνονται στο πλαίσιο ενός μετεωρολογικού φαινομένου, που είναι παρόμοιο με κυκλώνα κατηγορίας 1.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι πλήττουν τις τουριστικές περιοχές της Γκολντ Κόουστ και της Μπάιρον Μπέι, όπου σοβαρή διάβρωση απειλεί την διάσημη παραλία της πόλης.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται μια εβδομάδα μετά το ισχυρό κύμα ζέστης κατά το οποίο σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς.

Σύμφωνα με επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα στην Αυστραλία, κυρίως τις δασικές πυρκαγιές, τους κυκλώνες και την ξηρασία.

Η χώρα αυτή είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ορυκτών καυσίμων και η συντηρητική κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον είναι επιφυλακτική όσον αφορά την μείωση των εκπομπών άνθρακα, την ώρα που πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία των Αυστραλών απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η πυρκαγιά στη νήσο Φρέιζερ σημειώθηκε έναν χρόνο έπειτα από μια ιδιαίτερα σφοδρή περίοδο δασικών πυρκαγιών, οι οποίες κατέκαψαν έκταση ίση με αυτήν του Ηνωμένου Βασιλείου και προκάλεσαν τον θάνατο 33 ανθρώπων.

Οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την πανίδα και τα πάρκα του Κουίνσλαντ διευκρίνισαν ότι οι πυρκαγιές κατέκαψαν άνω του 50% της έκτασης της νήσου Φρέιζερ, γεγονός το οποίο προκαλεί φόβους ότι προκλήθηκε σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή. (Πηγή: ΑΠΕ)