• Αποτίμηση της πυροσβεστικής περιόδου από Σταμούλη και Κοκμοτό – 53 πυρκαγιές με 10.718 στρέμματα καμένης γης στις Κυκλάδες.
  • Στο Νομό Δωδεκανήσου προκλήθηκαν 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές με καιόμενη έκταση 1.196 στρέμματα.
  • Στο Νομό Κυκλάδων προκλήθηκαν 53 αγροτοδασικές πυρκαγιές με καιόμενη έκταση 10.718. Στη Σύρο βρίσκεται ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλης, οποίος επισκέφτηκε την έδρα της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης στις νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Μάννα στην περιφερειακή οδό Ερμούπολης- Βάρης.Ο κος Σταμούλης κατά την παρουσία του στο νησί είχε την ευκαιρία να συναντήσει το Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης κ. Λειβαδάρα και τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη. Σκοπός της συνάντησης, ήταν η συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην Πολιτική Προστασία και την καλύτερη λειτουργία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

    Αναφορά επίσης έγινε στον τρόπο λειτουργίας, τον συντονισμό και την συνεργασία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, εν όψει των δύσκολων καιρικών συνθηκών του χειμώνα.Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ενώ αναφέρθηκαν και στις εργασίες στο παλαιό κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης επί της παραλιακής οδού.

    Συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ – Αποτίμηση και αξιολόγηση της Αντιπυρικής περιόδου 

    Λίγο αργότερα τηρώντας όλα τα μέτρα, παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου στον τοπικό τύπο μαζί με τον Διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχο Βασίλειο Κοκμοτό. Οι δύο τους αναφέρθηκαν στην αποτίμηση αλλά και στον σχεδιασμό της επόμενης αντιπυρικής περιόδου στο πλαίσιο παρουσίασης με στόχο την ενημέρωση του κόσμου μέσα από τα τοπικά Μ.Μ.Ε.Όπως είπαν τα στελέχη, η αποτίμηση ήταν καλή και αυτό χάρη στους πολίτες που έδειξαν συμμόρφωση και ελάχιστες ήταν οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από αμέλεια ενώ τόσο οι δασικές όσο και οι αστικές πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Σε αυτό συνέβαλαν και τα τσουχτερά πρόστιμα σε όσους επιμένουν να… «παίζουν» με τη φωτιά! Πρόκειται  την υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη που αφορά στη διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας.

    Ο  Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλης περιέγραψε την εικόνα:

    «Ήταν μια πετυχημένη αντιπυρική περίοδος. Οι Υπηρεσίες και οι υπάλληλοι εδώ στα νησιά αντιμετώπιζαν δεκάδες πυρκαγιές τόσο δασικές όσο και αστικές. Διασφαλίσαμε τον φυσικό μας πλούτο. Φωτιές οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καταστροφές πιάστηκαν τις πρώτες στιγμές  με την βοήθεια των εθελοντών πολιτών, της αυτοδιοίκησης, της αστυνομίας, του λιμενικού σώματος και των ένοπλων δυνάμεων.»

    «Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιών. Σημαντική βοήθεια υπήρξε από τους όλους τους νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου οι οποίοι κατανόησαν αυτή τη φορά ότι η αμέλεια είναι ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος άρα δεν είχαμε πολλές πυρκαγιές από αμέλειες», ανέφερε.

    Κατά το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2020, οι Υπηρεσίες μας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις παρακάτω πυρκαγιές:

    • Στο Νομό Δωδεκανήσου προκλήθηκαν 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές με καιόμενη έκταση 1.196 στρέμματα.
    • Στο Νομό Κυκλάδων προκλήθηκαν 53 αγροτοδασικές πυρκαγιές με καιόμενη έκταση 10.718 στρέμματα.

    Το γενικό σύνολο των πυρκαγιών σε ολόκληρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέρχεται σε 124,  με συνολική καιόμενη έκταση 11.914 στρέμματα, ανέφερε με την σειρά του, ο Αρχιπύραρχος Βασίλειος Κοκμοτός.

    Συνεργασία με φορείς της αυτοδιοίκησης και ευχαριστώ σε σώματα ασφαλείας, Πυροσβέστες και εθελοντές Πυροσβέστες

    Ο  Υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλης  θέλησε να εστιάσει στην πλήρη ετοιμότητα της πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης:

    «Είχαμε μια συζήτηση με τους αυτοδιοικητικούς και με τον Δήμαρχο και με τον αντιπεριφερειάρχη για να οργανώσουμε καλύτερα την επόμενη περίοδο . Θα είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας για οποιονδήποτε κίνδυνο στοχεύσει την πολιτική προστασία, τη ζωή

     και την ασφάλεια των πολιτών αλλά κυρίως για να διασφαλίσουμε τον φυσικό πλούτο».

    Ο κ.Σταμούλης χαρακτήρισε επιτυχημένη την αντιπυρική περίοδο που πέρασε αποδίδοντας τα εύσημα στα στελέχη της Πυροσβεστικής όπως και στους εθελοντές, την αυτοδιοίκηση, την Αστυνομία, το Λιμενικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αποσοβήθηκαν έγκαιρα καταστροφές και όποτε χρειάστηκε η παρουσία τους ήταν άμεση και αποτελεσματική.

    Στη θετική αποτίμηση συνέβαλε εκτός των άλλων και η ενίσχυση των δυνάμεών μας σε ολόκληρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την πρόσληψη 100 νέων Πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης και την ίδρυση 7 νέων Εποχικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων.

    Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η τοποθέτηση πυροσβεστικού ελικοπτέρου για πρώτη φορά στις Κυκλάδες με έδρα τη ν. Νάξο, καθώς και ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου με αερομεταφερόμενο προσωπικό έχοντας ως έδρα τη ν. Σάμο, για την κάλυψη και αντιμετώπιση περιστατικών σε ολόκληρο το Αιγαίο.

    Δημοσιεύουμε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία:Αποτίμηση της πυροσβεστικής περιόδου από Σταμούλη και Κοκμοτό – 53 πυρκαγιές με 10.718 στρέμματα καμένης γης στις ΚυκλάδεςΑποτίμηση της πυροσβεστικής περιόδου από Σταμούλη και Κοκμοτό – 53 πυρκαγιές με 10.718 στρέμματα καμένης γης στις Κυκλάδεςπηγη:cyclades24.gr