Τουλάχιστον 187 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος των φυσικών καταστροφών – τυφώνες, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες – για το 2020. Από τα 187 δισεκατομμύρια δολάρια, τα 83 θα τα πληρώσουν οι ασφαλιστικές. Η έκθεση για τη Δημοσιονομική Ανθεκτικότητα στις Φυσικές Καταστροφές υπολογίζει ότι οι φυσικές καταστροφές στοίχισαν σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες περί τα 1,2 τρισ. δολάρια σε ζημίες τη δεκαετία 2009 -2019. Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου της Swiss Re, οι συνολικές αποζημιώσεις που θα καταβάλλουν οι ασφαλιστές είναι αυξημένες συγκριτικά με το 2019 κατά 32%, με το μέσο όρο δεκαετίας να είναι τα 79 δισεκατομμύρια. Οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές παρουσιάζουν αύξηση 40% και διαμορφώνονται στα 76 δισεκατομμύρια. Στον αντίποδα μειωμένες κατά 17% είναι οι ασφαλισμένες ανθρωπογενείς ζημιές. Από τα 9 δισεκατομμύρια το 2019, κατέβηκαν στα 7 και με το μέσο όρο δεκαετίας τα 8 δισεκατομμύρια. Το εναπομείναν ποσό θα το πληρώσει ο κόσμος και οι κυβερνήσεις.

Το 2020 είναι για τον ασφαλιστικό κλάδο το πέμπτο πιο δαπανηρό έτος από το 1970. Οι απώλειες προκλήθηκαν από έναν αριθμό-ρεκόρ καταιγίδων και πυρκαγιών στις ΗΠΑ. H κλιματική αλλαγή, η οποία σε αντίθεση με τον κορονοϊό δεν θα τελειώσει σύντομα, αναμένεται να επιδεινώσει τα δευτερεύοντα επικίνδυνα συμβάντα.

Στα 3,5 εκατ. οι απαιτήσεις αποζημιώσεων στις ασφαλιστικές για τους σεισμούς στη Σάμο

Από την σεισμική ακολουθία στην Σάμο στις 30 Οκτωβρίου 2020, επί συνόλου 2.900 ασφαλισμένων κινδύνων στις πληγείσες περιοχές καταγράφηκαν 180 ζημιές τόσο από την δόνηση όσο και από το μικρής κλίμακας τσουνάμι που ακολούθησε. Το ποσό απαίτησης για τις ζημιές αυτές εκτιμάται συνολικά σε 3,46 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή (6,7 Richter) οι ζημιές σε νεότερα κτίρια ήταν σχετικά περιορισμένες. Επιπλέον αυτών, καταγράφηκαν 11 ζημιές σε αυτοκίνητα.

Μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.ά.

Ο Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ είχε δηλώσει: «Μέσα στο 2020 είχαμε ακόμη μία φυσική καταστροφή, αυτή τη φορά σεισμική δόνηση που επηρέασε κυρίως τη Σάμο αλλά και τα γύρω νησιά. Και σε αυτή την περίπτωση η ασφαλιστική αγορά απέδειξε ότι διαθέτει την οργάνωση, την τεχνογνωσία και την ετοιμότητα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και άμεσα την καταγραφή των ζημιών και τις αιτήσεις αποζημιώσεων των ασφαλισμένων.

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα είναι μεταξύ των 6 πιο σεισμογενών χωρών στον κόσμο. Παρ’ όλ’ αυτά η περιουσία των πολιτών είναι πρακτικά ανασφάλιστη, καθώς μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.ά.

Και αυτό αποδείχτηκε και στην περίπτωση της Σάμου, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 1000 ζημιές σε κατοικίες έχουν καταγραφεί από τους αρμόδιους φορείς. Επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η ανάγκη να δοθούν κίνητρα ώστε να κλείσει το κενό προστασίας στη χώρα μας, δηλαδή να ασφαλιστούν και να προστατεύσουν την περιουσία τους περισσότεροι πολίτες».

imerisia.gr