Αξιοσημείωτη η επιμονή των αναζωπυρώσεων και μάλιστα σε περιοχές δύσβατες μέσα στη λίμνη – Παρούσα η Πυροσβεστική σε συνεργασία με το δήμο από την πρώτη στιγμή – Τι λέει η σχετική ανακοίνωση του δήμου – Ποιοι μιλούν για οικολογικό έγκλημα

Δεν είναι η πρώτη φορά και δυστυχώς, ίσως, δεν θα είναι και η τελευταία που κάποιοι βάζουν φωτιές στους καλαμιώνες της Στυμφαλίας. Παρόμοιο συμβάν είχε γίνει και το 2012 όταν είχαν καεί αρκετά στρέμματα καλαμιών. Φέτος, διάλεξαν το βράδυ των Χριστουγέννων για να ξεκινήσουν μια φωτιά, η οποία αφού δεν τους ικανοποίησε με το αποτέλεσμά της, την αναζωπύρωσαν χθες Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική καταστροφή.

Η πρακτική της φωτιάς, κατά τους χειμερινούς μήνες, στα καλάμια της λίμνης, δυστυχώς, δεν αποτελεί κορινθιακή πρωτοτυπία. Αποτελεί έναν παραδοσιακό τρόπο αντιμετώπισης της εξάπλωσης των καλαμιώνων, της ‘απελευθέρωσης’ του υγρού στοιχείου, της δημιουργίας συνθηκών αναπαραγωγής των ψαριών, ακόμα και του καθαρισμού των τάφρων και των αποστραγγιστικών αυλάκων.

Πυρκαγιά στη Στυμφαλία: Ποιους εξυπηρετεί το κάψιμο των καλαμιών;Φωτογραφία από korinthostv.gr

Τι από όλα αυτά ισχύει στη Στυμφαλία, που κάποιοι την παρέδωσαν στις φλόγες από το βράδυ των Χριστουγέννων και για πάνω από 24 ώρες; Ποιοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι με τις φωτιές μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση των καλαμιώνων; Ποιοι είναι αυτοί που με τις ενέργειές τους συντελούν σε ένα περιβαλλοντικό και οικολογικό έγκλημα, αφού ως γνωστόν στους καλαμιώνες της Στυμφαλίας φωλιάζουν εκατοντάδες είδη πουλιών που ζουν και αναπαράγονται στο φιλόξενο υδροβιότοπό της;

Είναι γνωστό ότι για τον περιορισμό των καλαμιών ο δήμος Σικυωνίων σε συνεργασία με το ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς έχουν θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Life» το οποίο πέραν από την αντιμετώπιση του φαινομένου του ευτροφισμού που παρουσιάζει η λίμνη, περιλαμβάνει πρακτικές και έργα για την αειφορική διαχείρισή της.

Ποιοι είναι λοιπόν, αυτοί που δεν θέλουν να λειτουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα και προτιμούν να θυσιάζουν τον υγροβιότοπο της Στυμφαλίας στην ικανοποίηση ποιων συμφερόντων και στο βωμό ποιων επιδιώξεων;

Η ανακοίνωση του δήμου Σικυωνίων

Κινητοποίηση υπήρξε στις υπηρεσίες του δήμου Σικυωνίων από την πρώτη στιγμή, χωρίς βέβαια, τυμπανοκρουσίες. Ήδη από το βράδυ των Χριστουγέννων με το πρώτο ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην περιοχή βρέθηκαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Κιάτου με τέσσερις άνδρες, οι οποίοι περιορίζονταν στην επιτήρηση της φωτιάς, καθώς δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο σημείο, μέσα στην λίμνη.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που υπήρξε σήμερα, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου κι αφού η καταστροφή είχε ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό: «Ανήμερα των Χριστουγέννων, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στη Λίμνη Στυμφαλία ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στους καλαμιώνες. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε και συνέχισε να καίει μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.

Ο Δήμος Σικυωνίων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε συναγερμό και καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για την κατάσβεσή της.

Αυτή τη στιγμή, εκτός σοβαρού απροόπτου, η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο».

Ποιοι μιλούν για οικολογικό έγκλημα

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από κατοίκους της περιοχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μιλούσαν, δικαίως, για οικολογικό έγκλημα. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η φωτιά έχει κάψει πάνω από 50 στρέμματα, ενώ άλλες φωνές μιλούν για εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες στρέμματα.

Το βέβαιο είναι ότι οι διαμαρτυρίες, δικαίως, είναι πολλές και τα ερωτήματα αμείλικτα, κυρίως για το ποιος εξυπηρετείται από τέτοιες πρακτικές σε έναν πολύτιμο υδροβιότοπο που αποτελεί την κορωνίδα των υδάτινων πόρων του δήμου Σικυωνίων.

 

gnomipoliton.com