Έως 1000 φορές απαιτείται στις μεγαλουπόλεις η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των μονάδων επέμβασης την ημέρα, για την κατάσβεση πυρκαγιών, την αποτροπή φυσικών καταστροφών ή τη διάσωση τραυματιών. Επειδή για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών κάθε λεπτό μετράει, οι ομάδες επέμβασης πρέπει να μπορούν να βασιστούν απόλυτα στο όχημά τους.Τα πυροσβεστικά και υπηρεσιακά οχήματα MAN είναι γρήγορα, στιβαρά και αξιόπιστα και διαθέτουν εργοστασιακά ό,τι χρειάζεται για την κατάσβεση, διάσωση και προστασία. Όπως οι άνθρωποι που μάχονται καθημερινά με τις φλόγες, έτσι και τα πυροσβεστικά και υπηρεσιακά οχήματα MAN είναι εκεί όταν τα πράγματα γίνονται κρίσιμα.Η νέα γενιά του κιβωτίου ταχυτήτων MAN TipMatic® μειώνει την κατανάλωση καυσίμου και αυξάνει την άνεση κίνησης. Με τις προσαρμοσμένες στρατηγικές εκκίνησης και αλλαγής ταχυτήτων η MAN προσφέρει για τους διάφορους σκοπούς χρήσης των οχημάτων, π.χ. όχημα οδικής χρήσης, όχημα βαρέων φορτίων, όχημα μη οδικής χρήσης ή υπηρεσιακό όχημα, τον ιδανικό μηχανισμό μετάδοσης κίνησης. Ανάλογα με τον τομέα χρήσης διατίθενται διάφορες λειτουργίες και προγράμματα αλλαγής ταχυτήτων. Οι λειτουργίες του κιβωτίου ταχυτήτων έχουν, επίσης, προσαρμοστεί με ακρίβεια στον συνδυασμό με τους κινητήρες D08, D15, D26 και D38. Ο χειρισμός είναι εύκολος και μπορεί να γίνει πλήρως αυτόματα ή, ανάλογα με το πρόγραμμα αλλαγής ταχυτήτων, χειροκίνητα μέσω του μοχλού αυτόματου κιβωτίου στο τιμόνι. Δεν αποσπάται η προσοχή του οδηγού, ο οποίος μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως στην κυκλοφορία.

Νέες λειτουργίες αλλαγής ταχυτήτων για μεγαλύτερη άνεση, αποδοτικότητα και ασφάλεια

Πυροσβεστικά και υπηρεσιακά οχήματα MANΤα νέα προγράμματα αλλαγής ταχυτήτων και οι πρόσθετες λειτουργίες του κιβωτίου ταχυτήτων MAN TipMatic® μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και αυξάνουν σημαντικά την άνεση κίνησης και την ασφάλεια.

Το SmartShifting αποτελεί εξέλιξη της λειτουργίας SpeedShifting. Ενώ το MAN TipMatic® στο SpeedShifting εναλλάσσεται ταχύτερα μεταξύ των τριών υψηλότερων σχέσεων μετάδοσης 10, 11 και 12, το SmartShifting συνδυάζει τη γρήγορη αλλαγή ταχυτήτων σε όλες τις σχέσεις μετάδοσης. Έτσι το κιβώτιο ταχυτήτων μπορεί να κατεβάσει πιο γρήγορα ταχύτητα για παράδειγμα σε μια ανωφέρεια, η ορμή διατηρείται και το φορτηγό εξοικονομεί καύσιμο.

Νέα είναι και η χρήση του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου φρένου κινητήρα στη λεγόμενη υποβοήθηση ανεβάσματος ταχυτήτων (HSU), η οποία επιτρέπει ειδικά σε ανωφέρειες πολύ γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων έως τρεις σχέσεις μετάδοσης, καθώς και η βελτιωμένη έξυπνη λογική αλλαγής ταχυτήτων που αποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση οδήγησης. Το λογισμικό προσδιορίζει από δεδομένα, όπως τη θέση του πεντάλ γκαζιού, τη μάζα του οχήματος και την υπολογισμένη αντίσταση οδήγησης, την εκάστοτε ιδανική ταχύτητα αλλαγής σχέσεων μετάδοσης. Η μεγαλύτερη ταχύτητα αλλαγής σχέσεων δεν είναι αναγκαστικά πάντα η καλύτερη, ζητούμενο είναι ο ιδανικός συμβιβασμός μεταξύ ταχύτητας αλλαγής σχέσεων μετάδοσης, άνεσης και φθοράς υλικών.

Το Idle Speed Driving επιτρέπει την άνετη οδήγηση με αριθμό στροφών ρελαντί. Με αυτή τη λειτουργία ο οδηγός μπορεί να πραγματοποιήσει ιδιαίτερα λεπτούς ελιγμούς ή να ακολουθήσει άνετα την αργή κίνηση σε μποτιλιάρισμα στον αυτοκινητόδρομο. Μετά το ξεκίνημα το όχημα κινείται με χαμηλό αριθμό στροφών ρελαντί στις περ. 600 σ.α.λ., χωρίς ο οδηγός να χρειαστεί να πατήσει το πεντάλ γκαζιού. Αν η ροπή στρέψης του κινητήρα με αριθμό στροφών ρελαντί δεν αρκεί, το MAN TipMatic® κατεβάζει ταχύτητα. Μόλις ο οδηγός πατήσει το πεντάλ φρένου, ο συμπλέκτης ανοίγει.

Η ιδανική επιλογή ταχύτητας διασφαλίζεται από το MAN TipMatic® μέσω της αναγνώρισης φορτίου. Σε διαδρομές χωρίς φορτίο ή με μέγιστο φορτίο επιλέγει πάντα αυτόματα την ιδανική ταχύτητα για την εκκίνηση. Από την άλλη, το μεγάλο εύρος λειτουργίας του κιβωτίου ταχυτήτων και η λειτουργία λογισμικού για την αναγνώριση κλίσης διασφαλίζουν μια εξαιρετική συμπεριφορά εκκίνησης πορείας.Η λειτουργία απεγκλωβισμού του MAN TipMatic® διευκολύνει την εκκίνηση, όταν το φορτηγό έχει κολλήσει σε χιόνι ή υγρό, μη ασφαλτοστρωμένο έδαφος. Επιλέγει αυτόματα την κατάλληλη ταχύτητα, ώστε να μειωθεί η ροπή στρέψης στους κινητήριους τροχούς και να αποτραπεί έτσι η ελεύθερη περιστροφή των τροχών. Έτσι ο οδηγός μπορεί να “απεγκλωβίσει” ευκολότερα το φορτηγό.Τα προσαρμοσμένα προγράμματα αλλαγής ταχυτήτων του MAN TipMatic® προσφέρουν αυξημένη οδηγική ασφάλεια και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου σε διάφορους τομείς εφαρμογής.Πυροσβεστικά και υπηρεσιακά οχήματα MANπηγη:truck.man.eu