Ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,2 Ρίχτερ, που έπληξε λίγο μετά τη 01:00 (τοπική ώρα), τη νήσο Κελέβη στην Ινδονησία προκάλεσε την κατάρρευση πολλών κτηρίων μεταξύ αυτών και ενός νοσοκομείου και στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

indonesia seismos4 717x420 1

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε έξι χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη Ματζένε, ενώ το εστιακό βάθος ήταν δέκα χιλιόμετρα.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους όταν χτύπησε ο σεισμός, λίγο μετά τη 01:00 (τοπική ώρα), με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές τουλάχιστον 60 κτίρια.

indonesia seismos3 681x396 1
Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός για περίπου 7 δευτερόλεπτα, ενώ δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκανπάνω από 600 τραυματίστηκαν και πολλά κτίρια κατέρρευσαν.

Δύο ξενοδοχεία, το κυβερνείο της επαρχίας της Δυτικής Κελέβης, καθώς κι ένα εμπορικό κέντρο έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, σύμφωνα με δημοσιογράφο που ζει στην Μαμούτζου, βόρεια από το επίκεντρο.

Τουλάχιστον ένας δρόμος προς τη Μαμούτζου έχει κοπεί λόγω των ζημιών που υπέστη γέφυρα.Μερικές ώρες νωρίτερα, στην ίδια περιοχή, είχε σημειωθεί σεισμός 5,9 βαθμών προκαλώντας υλικές ζημιές.ErvgbPWW8AAwQpvΗ υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ανέφερε ότι σειρά σεισμικών δονήσεων είχε αποτέλεσμα να γίνουν τουλάχιστον τρεις κατολισθήσεις και να αναφερθούν διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Η ινδονησιακή υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής (BMKG) προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί, σημειώνοντας πως έχουν καταγραφεί ήδη 26 μετασεισμικές δονήσεις.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στον επιλεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς, ζώνη όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες στον βυθό του Ειρηνικού, και πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς. Το 2018, σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στην πόλη Πάλου, επίσης στην Κελέβη, νησί που είναι επίσης γνωστό με την ονομασία Σουλαουέσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters