Η ασφάλεια είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα κατάλληλα ΜΑΠ πρέπει να φορεθούν, απαιτούνται από τους πυροσβέστες για να τους αποτρέψουν από την εισπνοή των επικίνδυνων αναθυμιάσεων και των τοξινών που θα μπορούσαν να βλάψουν τους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα τους.

Τα ΜΑΠ για τους πυροσβέστες είναι εξαιρετικά σημαντικά ώστε να μπορούν να εισέλθουν σε ένα σπίτι ή κτίριο χωρίς να υποφέρουν από εγκαύματα ή βλάβες στους πνεύμονες από την εισπνοή καπνού.

ΚΑΘΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΆΠΟΙΟΝ ΣΚΟΠΌ .Το παντελόνι και το jacket είναι ιδιαίτερα σημαντικά του συνόλου των Μ.Α.Π ενός πυροσβέστη δεδομένου ότι γίνονται με διαφορετικά στρώματα υφάσματος για τη βέλτιστη πυροπροστασία.Για να είμαστε συγκεκριμένοι, τα παντελόνια και τα jacket αποτελούνται από ένα εξωτερικό στρώμα, ένα εμπόδιο υγρασίας, και το θερμικό στρώμα. Το εξωτερικό και θερμικό στρώμα προστατεύει το χρήστη από την ακτινοβόλο θερμότητα, και μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προστασία από τη μερική φλόγα. Ενώ το φράγμα υγρασίας χρησιμεύει ως προστασία από το νερό για να αποτρέψει το σώμα τους από το να βραχεί και να τους σώσει από τραυματισμούς που οφείλονται σε εγκαύματα ατμού. Από την άλλη, τα γάντια και οι μπότες που φορούν οι πυροσβέστες είναι κατασκευασμένα από πυρίμαχα υλικά για να προστατεύσουν τα χέρια τους από αιχμηρά αντικείμενα, ακτινοβόλο θερμότητα, και άλλες μορφές κινδύνου που μπορεί να συναντήσουν κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος. Επιπλέον, το κράνος είναι ο πιο αναγνωρίσιμος εξοπλισμός ενός πυροσβέστη. Και είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικά και πυρίμαχα υλικά για την προστασία του κεφαλιού τους από ακραίες θερμοκρασίες και πτώση των συντριμμιών.

Επιπλέον, το ΜΑΠ λειτουργεί επίσης ως ασπίδα για να αποτρέψει το δέρμα από την απορρόφηση επιβλαβών τοξινών και σωματιδίων που διαφορετικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρόνιες προβλήματα υγείας. Τα Μ.Α.Π για τους πυροσβέστες είναι πάντα υποχρεωτικά να φορεθούν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την παροχή επαρκούς προστασίας και να επιτρέψει την καλή εκτέλεση των καθηκόντων τους.Εκτός από τη σωστή χρήση των ΜΑΠ, η σωστή συντήρηση αυτού του εργαλείου είναι επίσης απαραίτητη, έτσι ώστε ο εξοπλισμός να παραμένει σε καλή κατάσταση.

Πηγη crewbo, hellenic_fire_corps