Ο Ρώσος πιλότος ελικοπτέρου που εκτέθηκε σε μεγάλα ποσά ραδιενέργειας το 1986 στην προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες της καταστροφής του Τσερνόμπιλ, Στρατηγός Νικολάι Αντόσκιν, πέθανε από κορονοϊό σε ηλικία 78 ετών στο σπίτι του την προηγούμενη Κυριακή.Πέθανε από κορονοϊό ο Ρώσος Στρατηγός Αντόσκιν, πιλότος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Τσερνόμπιλ

Ο Αντόσκιν ήταν διοικητής στην επιχείρηση σφραγίσματος του αντιδραστήρα 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, λίγο έξω από την πόλη Πρίπιατ της Ουκρανίας, που τότε αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. O αντιδραστήρας εξερράγη μετά από μια αιφνίδια άνοδο της ισχύος κατά τη διάρκεια δοκιμής του συστήματος.

Η επιχείρηση – στην οποία συμμετείχε ένας στόλος 100 ελικοπτέρων που έριχνε άμμο, χώμα, βόριο και μόλυβδο στον εκτεθειμένο αντιδραστήρα, κράτησε περίπου 2 εβδομάδες.

Στην προσπάθειά του να σβήσει τη φωτιά και να περιορίσει τη ραδιενέργεια ο Στρατηγός Αντόσκιν έριξε 5.000 τόνους υλικού, εκτέθηκε όμως σε θανατηφόρες ακτίνες ακτινοβολίας και καπνούς που προέρχονταν από τον αντιδραστήρα.

Ο Αντόσκιν πέθανε από μια «δύσκολη ασθένεια» αναφέρουν οι New York Times που επικαλούνται δήλωση του προέδρου της ρωσικής Βουλής.

Ο βετεράνος στρατιωτικός ήταν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία από το 2014.

Πηγή: dailymail.co.uk