Ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν όσους βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι οι μόνοι που μπορούν να δράσουν ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Είναι οι άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ Λάρισας.8η ΕΜΑΚ Λάρισας: Καθημερινά ρισκάρουν τη ζωή τους

Ο Πασχάλης Δρομπούρας, επικεφαλής της ορειβατικής ομάδας της 8ης ΕΜΑΚ περιγράφει πώς τα τελευταία χρόνια κατέβασαν πολλούς ορειβάτες με δύσκολες συνθήκες, όταν κανένα εναέριο μέσο δεν μπορούσε να πλησιάσει.

Ο Δημήτρης Νουμάς εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί ορειβάτες στον Όλυμπο εγκλωβίζονται, τραυματίζονται ή και χάνουν τη ζωή τους.

«Ο Όλυμπος είναι ένα πολύ δύσκολο βουνό, θέλει σεβασμό, χρειάζεται για να ανέβεις εκπαίδευση, καλή φυσική κατάσταση και καλό εξοπλισμό», τονίζει.

Κάθε επιχείρηση που αναλαμβάνουν οι επίλεκτοι του πυροσβεστικού σώματος είναι μια συγκλονιστική ιστορία που δεν έχει πάντα αίσιο τέλος.

Διασώσεις σε σεισμούς, τροχαία, πυρκαγιές, πλημμύρες,οι ράμπο της ΕΜΑΚ καθημερινά τρέχουν όπου τους καλεί το καθήκον.8η ΕΜΑΚ Λάρισας: Καθημερινά ρισκάρουν τη ζωή τουςΜόνο στην τελευταία φονική κακοκαιρία που χτύπησε την Θεσσαλία οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 700 ανθρώπους. Η 8η ΕΜΑΚ εντόπισε τελικά και ανέσυρε και την άτυχη φαρμακοποιό που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της.

Ο Ηλίας Σύρος ήταν αυτός που την εντόπισε. «Ο καθε συγγενής, η κάθε μητέρα έχει ελπίδα μέχρι το τέλος να βρει τον ανθρωπό της, το παιδί της. Ήμουν στην ομάδα που κατάφερε να τη βρει. Την παραδώσαμε στους δικούς της» λέει με συγκίνηση.

Και όταν η επιχείρηση τελειώνει με ένα τηλεφώνημα βάζουν τέλος και στην αγωνία των δικών τους ανθρώπων που τους περιμένουν να γυρίσουν σώοι στο σπίτι.

Tα μέλη της επίλεκτης αυτής ομάδας έδωσαν την ίδια απάντηση στο ερώτημα αν θα διάλεγαν μια άλλη καριέρα, εφόσον είχαν την ευκαιρία ή γύριζαν τον χρόνο πίσω: «Η ΕΜΑΚ είναι η οικόγενειά μας. Αυτό που κάνουμε, η αίσθηση της προσφοράς είναι απερίγραπτη. Το ίδιο θα επιλέγαμε, όσες φορές κι αν μας ρωτούσατε».

Πηγη:ert.gr