Για τις προκλήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας μιλήσαμε με τον νέο περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής, αρχιπύραρχο, Χριστόφορο Μπόκα με φόντο το θλιβερό περιστατικό της νεαρής προσφύγισσας που αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή της καίγοντας τη σκηνή της την περασμένη Κυριακή. Ενώ με τον πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργο Ντίνο μιλήσαμε για την αναγκαιότητα ίδρυσης ΕΜΑΚ στα νησιά με έδρα τη Σάμο, αίτημα του σωματείου που στηρίζει και ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.

Αρχικά ο κ. Μπόκας αναφέρθηκε στο θλιβερό περιστατικό κάνοντας λόγο για απόπειρα αυτοπυρπόλησης με εγκαύματα στο σώμα της 26χρονης Αφγανής, εγκύου και μητέρας δύο παιδιών, ενώ μίλησε και για τα καθήκοντα του σώματος στον καταυλισμό και τη συνεργασία με τις Αρχές. Επίσης αναφέρθηκε στην αντιπυρική περίοδο που ξεκινά την 1η Μαϊου.

Μπορείτε να ακούσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών αναφέρθηκε στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών που κατά τη γνώμη της ένωσης πρέπει να ιδρυθεί για να καλύπτει τις ανάγκες των νησιών και να έχει έδρα τη Σάμο. Ας σημειωθεί ότι η ΕΜΑΚ υπάγεται στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Θυμίζουμε ότι η Ένωση των Πυροσβεστών με επιστολή της προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, κάνει λόγο για τομέα ευθύνης της ΕΜΑΚ όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, από τη Λήμνο έως το Καστελλόριζο.

Ο κ. Γιώργος Ντίνος αναφέρθηκε στους λόγους της ίδρυσης της ΕΜΑΚ: τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις έντονες βροχοπτώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα, σφοδρές χιονοπτώσεις αλλά και πολύ συχνά θυελλώδεις άνεμοι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Επίσης παρέθεσε την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο χώρο του Αιγαίου (Λέσβος και Κως – 2017, Σάμος 2020) με αποτέλεσμα μεγάλες υλικές καταστροφές αλλά δυστυχώς και ανθρώπινες απώλειες. Δεν παρέλειψε το μεταναστευτικό και τα προβλήματα, τα οποία κατά καιρούς προκύπτουν από αυτό, δημιουργούν μεγαλύτερες και άμεσες ανάγκες, καθώς και τα περιστατικά απεγκλωβισμών ή/και διασώσεων σε ορεινούς όγκους ή ακόμη και έρημα νησιά ή βραχονησίδες έχουν αυξηθεί ανησυχητικά.

Μπορείτε να ακούσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

 

stonisi.gr