Είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να επέμβουν σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, εφόσον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Πλημμύρες, σεισμοί ή ακόμα και μεγάλες πυρκαγιές που για τους απλούς ανθρώπους είναι δυσθεώρητα εμπόδια, για τους πυροσβέστες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών είναι απλά η δουλειά τους. Η Θεσσαλονίκη διαθέτει τη 2η ΕΜΑΚ, η οποία εδρεύει μέσα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές διάσωσης, όταν θεομηνίες απειλούσαν ανθρώπινες ζωές.Οι «άγγελοι» διασώστες της Β’ ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης!

Το αποτέλεσμα βέβαια δεν είναι πάντα ευτυχές, αφού οι ειδικά εκπαιδευμένοι άντρες της ΕΜΑΚ έχουν να αντιμετωπίσουν και σκληρά θανατηφόρα περιστατικά, που πολύ απλά είναι μέρος της δουλειάς τους. Κλιμάκια της 2ης ΕΜΑΚ έχουν δώσει το παρών σε περιστατικά όπως οι σεισμοί της Αθήνας και του Αιγίου, έχουν μεταβεί στα Πιέρια όρη το 1997 όπου είχε καταπέσει το Γιάκοβλεφ, όπως επίσης και στην πτώση του λεωφορείου του ΚΤΕΛ στον ποταμό Αλιάκμονα το 2003. Πιο πρόσφατη ήταν η επέμβαση στην πτώση του μονοκινητήριου αεροσκάφους στον Αξιό τον περασμένο Μάρτιο, όπου απεγκλωβίστηκαν δύο επιβαίνοντες.

«Όπου υπάρχει καταστροφή»

Σύμφωνα με τον διοικητή της 2ης ΕΜΑΚ αρχιπύραρχο, Αριστείδη Μαυρόπουλο, η αερομεταφερόμενη μονάδα που διοικεί μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε σημείο σε ολόκληρη την Ελλάδα, με έμφαση στη Βόρεια, ενώ εάν χρειαστεί συμμετέχει και σε αποστολές στο εξωτερικό, σε περιπτώσεις σεισμών ή πλημμυρών. «Όπου υπάρχει καταστροφή και κινδυνεύει κάποιος πολίτης είμαστε εκεί και επεμβαίνουμε άμεσα γιατί διαθέτουμε ειδικό εξοπλισμό σε σύγκριση με το υπόλοιπο πυροσβεστικό σώμα», επισημαίνει ο κ. Μαυρόπουλος.Οι «άγγελοι» διασώστες της Β’ ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης!

Τα στελέχη και οι πυροσβέστες της μονάδας μπορούν να επέμβουν ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία για να επιχειρήσουν διάσωση, όπως βουνά, ποτάμια, όπου γίνεται η χρήση ειδικών εκπαιδευμένων σκύλων. Ο ειδικός εξοπλισμός της μονάδας σε σύγκριση με το άλλα τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος απαιτεί και την ανάλογη συντήρηση, που ελέω κρίσης, είναι δύσκολη αφού είναι δαπανηρή. «Όπως όλοι οι Έλληνες είμαστε υποχρεωμένοι να συμβαδίζουμε με την οικονομική κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Προσπαθούμε βέβαια να συντηρούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον εξοπλισμό, κάτι που γίνεται και μέσα από χορηγίες. Σε γενικές γραμμές τα συντηρούμε στο βαθμό που μπορούμε», εξηγεί ο κ. Μαυρόπουλος.

Προσοχή σε πυρκαγιές

Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και οι συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι είναι πάντα απαραίτητες. Όπως επισημαίνει ο διοικητής της 2ης ΕΜΑΚ «το καλοκαίρι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο, να μην ανάβουμε εστίες φωτιάς, να καθαρίζουμε τα χόρτα και οτιδήποτε άλλο εύφλεκτο. Πρέπει να προσέχουμε γιατί μπορεί να τύχει στον οποιονδήποτε.Το γυαλί και το αλουμίνιο μπορεί να είναι η αιτία έναρξης πυρκαγιάς». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μονάδα την εν λόγω περίοδο λειτουργεί και πεζοπόρο τμήμα που στελεχώνεται από πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και μόνιμους. Ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία του και επεμβαίνει όποτε χρειαστεί. Χειρότερος εχθρός από τη φωτιά όμως, όπως τονίζει ο κ. Μαυρόπουλος, είναι ο πανικός. «Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί λένε ότι η πυροσβεστική άργησε, όμως αυτό συμβαίνει γιατί κανείς δεν την κάλεσε! Επίσης πρέπει να μας δίνουν ακριβείς οδηγίες για το που εξαφανίστηκε κάποιος, που είναι το σημείο που κινδυνεύει και άλλες σχετικές πληροφορίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής της 2ης ΕΜΑΚ.Οι «άγγελοι» διασώστες της Β’ ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης!

Ο εξοπλισμός

Τα οχήματα που διαθέτει η μονάδα καθώς και το έμψυχο δυναμικό της μπορούν να φτάσουν σε σημεία για να πραγματοποιήσουν διάσωση που δεν μπορεί να φανταστεί ο κοινός νους. Σύμφωνα με τον πυραγό, Κώστα Ψαραδέλλη, τα δύο ερπυστριοφόρα οχήματα με ειδικές καρότσες διάσωσης, «μπορούν να διασχίσουν τα πάντα χωρίς πρόβλημα, όπως χιόνι, λάσπη, βουνοκορφές, ενώ μπαίνουν και στο νερό αφού είναι αμφίβια οχήματα».Τα ειδικά οχήματα διάσωσης σεισμών διαθέτουν όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ανεύρεση ατόμων στα χαλάσματα, όπως γεώφωνα, κρουστικά μηχανήματα που σπάνε μπετόν και άλλες πλάκες, δισκοπρίονα κοπής τσιμέντου και άλλα σχετικά εργαλεία. Ξεχωριστή θέση έχει στη μονάδα η κυνοφιλική ομάδα, όπου εκπαιδευτές μαζί με τα σκυλιά τους μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης και ανεύρεσης αγνοουμένων. Όσο για τις περιπτώσεις διάσωσης στο νερό, υπάρχουν ευρύτατος εξοπλισμός κατάδυσης, όπως το ομώνυμο όχημα, αλλά και τα τρία σκάφη διαφορετικών μεγεθών ανάλογα με το που βρίσκεται το συμβάν, σε θάλασσα, ποτάμι ή λίμνη. Παράλληλα η μονάδα διαθέτει και οχήματα ορειβατικής διάσωσης, όχημα χημικών συμβάντων, καθώς και πυροσβεστικά οχήματα.

Σκηνές… από ταινία

Ο αρχιπυροσβέστης, Γιάννης Παπαγιαννάκης είναι από τους παλαιότερους της μονάδας αφού υπηρετεί εκεί για περισσότερα από 15 χρόνια. Όλη αυτή την περίοδο υπήρξαν περιστατικά πολύ δύσκολα με πολύνεκρα δυστυχήματα, όπως το τροχαίο με το λεωφορείο που μετέφερε Ρώσους τουρίστες από τη Χαλκιδική και εξετράπη στην περιοχή της Καρδίας, με αποτέλεσμα να ανασυρθούν από τα συντρίμμια τέσσερις νεκροί.Οι «άγγελοι» διασώστες της Β’ ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης!

Όπως λέει ο ίδιος ο κ. Παπαγιαννάκης, έχει αντιμετωπίσει συμβάντα που κινδύνεψε και ο ίδιος, όπως συνέβη πριν λίγα χρόνια στη Θέρμη, όπου ο χείμαρρος της περιοχής είχε «φουσκώσει» με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα ΙΧ και να εγκλωβιστεί εκεί ο συνοδηγός. «Πλησιάσαμε στο συμβάν, αλλά για έναν περίεργο λόγο λύθηκε η ασφάλεια στην οποία ήμουν δεμένος και παρασύρθηκα από το νερό. Κατάφερα με γρήγορες ενέργειες να πιάσω το θύμα και να βγούμε στη συνέχεια έξω από το νερό που ήταν παγωμένο», εξιστορεί ο αρχιπυροσβέστης. Δεν λείπουν βέβαια και τα ευτράπελα από τη δουλειά, όπως η διάσωση ενός… προβάτου πριν από λίγα χρόνια από ένα ξεροπήγαδο 25 μέτρων στο Αγγελοχώρι. «Ήταν δύσκολο για τον διασώστη να κατέβει κάτω, γιατί το πηγάδι ήταν μακρύ και στενό. Το πρόβατο ωστόσο ήταν συνεργάσιμο, το έδεσα και ανεβήκαμε επάνω», εξηγεί με χιούμορ ο κ. Παπαγιαννάκης.

Πηγη:karfitsa.gr