Η Merve Erbay, 21 ετών, έγινε η πρώτη γυναίκα πυροσβέστης στο Τούρκικο κοινοβούλιο, αφού ξεπέρασε τους ανταγωνιστές της στις πυροσβεστικές εξετάσεις.Η πρώτη γυναίκα πυροσβέστης του Κοινοβουλίου

«Ήταν το όνειρο από μικρό παιδί, να κάνω ένα επάγγελμα που να αγγίζει τις ζωές των ανθρώπων. Πρότυπο μου ήταν ο θείος μου που ήταν πυροσβέστης σε ένα αεροδρόμιο. Τον επισκεπτόμουν συχνά εκεί» δήλωσε η Merve.

Η Erbay μόλις τελείωσε το Πανεπιστήμιο άρχισε να εργάζεται ως αποκλειστική νοσοκόμα. Τυχαία είδε την ανακοίνωση του Κοινοβουλίου για την κάλυψη θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα και χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισε να κάνει αίτηση.

«Εργαζόμουν ως αποκλειστική νοσοκόμα. Μια μέρα είδα την προκήρυξη που ζητούσε άτομα για την κάλυψη κενών θέσεων στην Πυροσβεστική στο Κοινοβούλιο. Έκανα αίτηση αμέσως. Ολοκληρώνοντας τις εξετάσεις με επιτυχία και σημειώνοντας καλύτερη επίδοση από πολλούς άντρες που είχαν υποβάλλει αίτηση, έγινα η πρώτη γυναίκα πυροσβέστης στην Μεγάλη Τούρκικη Εθνοσυνέλευση»

Ωστόσο και όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα πυροσβέστης δεν άργησε να έρθει αντιμέτωπη με την  έμφυλη διάκριση, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν στον εργασιακό χώρο.

«Στην αρχή αντιμετώπισα πολλές προκαταλήψεις. Αυτός ο χώρος είναι ουσιαστικά ανδροκρατούμενος. Ήμουν η πρώτη γυναίκα που ζήτησε να εργαστεί ως πυροσβέστης. Πολλοί ήρθαν να με συναντήσουν και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την ύπαρξη γυναίκας στο Σώμα».

«Αντίσταση αντιμετώπισα επίσης και από την οικογένεια μου. Η μητέρα μου είπε ”Είσαι νοσοκόμα. Αυτή είναι η δουλειά σου. Γύρνα πίσω στη δουλειά σου”. Ο πατέρας μου με στήριξε αρκετά. Μαζί με αυτόν έσπασα τις προκαταλήψεις της μητέρας μου.

Η επιμονή της Erbay κατάφερε σταδιακά να αλλάξει την στάση του κόσμου και των συναδέρφων της.

«Με το πέρασμα του χρόνου άρχισα να λαμβάνω θετικά σχόλια από τους άλλους γύρω μου» συμπληρώνει.

«To όνειρο μου έγινε πραγματικότητα. Τώρα μπορώ να σώζω στην καθημερινή μου δουλειά. Ακριβώς επειδή είμαι εκπαιδευμένη ως νοσοκόμα και ως πυροσβέστης, εργάζομαι σαν διασώστης που μπορεί να προσφέρει και πρώτες βοήθειες».

Η ιστορία της Erbay αποδεικνύει την σημασία των ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες στον κόσμο της εργασίας.

«Ενώ η πυρόσβεση είναι παραδοσιακά γνωστή ως αντρική δουλειά, οι γυναίκες μπορούν και εκείνες να την κάνουν εύκολα και εξίσου καλά. Δεν χρειάζονται μόνο μεγάλοι μύες για να γίνει κανείς καλός πυροσβέστης. Χρειάζεται σωστή κατάρτιση, εμπειρία και δεξιότητες» λέει η Erbay.

Η Ένωση Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των φύλων, ασχολείται ενεργά ώστε να διασφαλίσει πως το Κοινοβούλιο και η Μεγάλη Τούρκικη Εθνοσυνέλευση προωθούν ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες και τους άντρες, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ισότητα των φύλων στην πολιτική ηγεσία και διοίκηση στην Τουρκία», το οποίο χρηματοδοτείται από τον Σουηδικό Οργανισμό Ανάπτυξης.

Πηγη:amps.lifo.gr