Πυρκαγιά που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει ξεσπάσει από το πρωί της Κυριακής (04.04.2021) στην Άνδρο. Ήδη έχουν εκκενωθεί προληπτικά δυο χωριά και είναι σε ετοιμότητα για εκκένωση κι ένα τρίτο, ενώ ένας πυροσβέστης έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας με εγκαύματα.

Η φωτιά στην Άνδρο ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ρέματα. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, λίγο πριν από τη 01.30 σήμερα τα ξημερώματα σε πολύ δύσβατη περιοχή με σχίνα και πουρνάρια και πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στη μάχη για την κατάσβεσή της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα και δυο αεροπλάνα ενώ κινητοποιήθηκε μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου της 1ης ΕΜΑΚ που θα μεταβεί με ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην πυρκαγιά της Άνδρου και θα επιχειρούν, 55 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π (2 του ΠΣ και 1 του Ε.Σ.). Συνδρομή από υδροφόρες εθελοντών και ΟΤΑ.

Τα χωριά που έχουν εκκενωθεί προληπτικά είναι τα Ρέματα και Ατένι, ενώ σε ετοιμότητα παραμένει και ο οικισμός Άρνη, καθώς η πυρκαγιά, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έχει ανοίξει σε μεγάλη έκταση, λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν και τα επτά μποφόρ και το δύσβατο της περιοχής.

Όπως διευκρινίζεται από την Πυροσβεστική, η απομάκρυνση των κατοίκων είναι προληπτική, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει κοντά στους οικισμούς, αλλά μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια.

Στην περιοχή οι άνεμοι είναι εντάσεως 7 μποφόρ κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, με ανάρτησή του στο Facebook νωρίτερα είχε ζητήσει την προληπτική εκκένωση της περιοχής της φωτιάς, η οποία, όπως τόνισε, καίει ανεξέλεγκτη.

Μάλιστα, παρακάλεσε τους πολίτες να φύγουν από τις περιοχές κοντά στη φωτιά εξαιτίας του καπνού.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα και θα διερευνηθούν μετά την κατάσβεση, ενώ φήμες ότι ξεκίνησε από ΙΧ που άρπαξε φωτιά δεν ευσταθούν καθώς αυτό συνέβη σε άλλη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση του πυροσβέστη που έχει υποστεί ελαφρά εγκαύματα, η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία. Τραυματίας είναι ο επικεφαλής του πυροσβεστικού κλιμακίου της Άνδρου. Τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της νύχτας τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι, από σπίθες που πετάχτηκαν, αλλά σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ παραμένει στο μέτωπο της πυρκαγιάς και επιχειρεί κανονικά μαζί με τους άλλους πυροσβέστες.