Πολλοί αγρότες στη βορειοανατολική Κίνα και την ανατολική Ρωσία βάζουν φωτιές για να καθαρίσουν τα χωράφια και να τα προετοιμάσουν για φύτευση. Με εκατομμύρια εκτάρια εκτάσεων καλλιέργειας καλαμποκιού, ρυζιού και φασολιών που σπέρνονται στην επαρχία Heilongjiang κάθε χρόνο, η επαρχία στη βορειοανατολική Κίνα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής τροφίμων της χώρας. Για πολλούς αγρότες της Heilongjiang, ένα από τα πρώτα βήματα για την φετινή καλλιέργεια περιλαμβάνει την καύση των υπολειμμάτων της προηγούμενης χρονιάς από τα χωράφια στα πλαίσια της προετοιμασίας εργασιών φύτευσης τον Μάιο.
Αυτή η πρακτική οδηγεί μερικές φορές σε θολό, γεμάτο καπνό ουρανό, όπως φαίνεται από αυτήν τη δορυφορική εικόνα φυσικών χρωμάτων από το όργανο VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite ) του δορυφόρου Suomi NPP των NOAA-NASA. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της άνοιξης, το VIIRS εντόπισε μεγάλους αριθμούς θερμικών αποτυπωμάτων που σχετίζονται με πυρκαγιές τα οποία εμφανίζονται κόκκινα και πορτοκαλί στην παραπάνω εικόνα.
Το VIIRS άρχισε να ανιχνεύει σποραδική δραστηριότητα πυρκαγιών στην περιοχή στα μέσα Μαρτίου 2021, μόλις ο ζεστός καιρός έλιωσε τα χιόνια. Ο αριθμός των ανιχνεύσεων πυρκαγιάς στη συνέχεια διογκώθηκε στα μέσα Απριλίου, ιδιαίτερα γύρω από την πόλη Χάρμπιν της Κίνας, καθώς η περίοδος καύσεων της άνοιξης έφτασε στο αποκορύφωμά της.
΄Οι περισσότερες καύσεις αχύρων σε αυτήν την περιοχή έλαβαν χώρα το φθινόπωρο, αλλά οι δορυφορικές παρατηρήσεις που συλλέχθηκαν εδώ και αρκετά χρόνια δείχνουν ότι υπήρξε μια ισχυρή μετατόπιση προς τις ανοιξιάτικες πυρκαγιές από το 2015. Αυτή ήταν η χρονιά που οι τοπικές αρχές θέσπισαν περιορισμούς καύσης – στην προσπάθεια για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – και άρχισε να ενθαρρύνει τους αγρότες να βρουν άλλες χρήσεις για τα υπόλοιπα άχυρα. Οι περισσότερες πυρκαγιές στην επαρχία Χαϊλονγκιάνγκ συμβαίνουν τώρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, μια αλλαγή που συνέπεσε με τη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και σωματιδιακής ρύπανσης από τις πυρκαγιές της περιοχής, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.
Οι πυρκαγιές δεν περιορίστηκαν στην Κίνα. Στα σύνορα της Ρωσίας, πυρκαγιές – πολλές πιθανόν από αγρότες για παρόμοιους λόγους – ήταν επίσης συχνές κατά μήκος του ποταμού Amur. Σε ορισμένες περιοχές, όπως κοντά στο Βλαδιβοστόκ, οι ρωσικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σημαντικό βαθμό βλάστησης (χόρτα και δάσοι). Ενώ ορισμένες από αυτές πιθανότατα ξεκίνησαν ως φωτιές σε καλλιέργειες που εξαπλώθηκαν σε δάση, οι ρωσικές αρχές επεσήμαναν ένα συνδυασμό ανθρώπινων δραστηριοτήτων ( μαγείρεμα σε εξωτερικούς χώρους τσιγάρα)- για την πρόκληση πυρκαγιών.
Πηγή: NASA Earth Observatory
Η πρόσφατη μελέτη “Interannual and Seasonal Variability of Greenhouse Gases and Aerosol Emissions from Biomass Burning in Northeastern China Constrained by Satellite Observations” στο περιοδικό “Remote Sensing”