Με ρεκόρ… 30ετίας θα φλερτάρουν οι θερμοκρασίες το φετινό Πάσχα. Νοτιάδες, αφρικανική σκόνη και αραιές νεφώσεις συμπληρώνουν το πασχαλινό «κοκτέιλ» που ετοιμάζει ο καιρός.

Όπως εξηγεί στο o Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η Μεγάλη Τετάρτη είχε ως χαρακτηριστικό της τις νεφώσεις κυρίως σε κεντρική και νότια χώρα αλλά και τους μέτριους νοτιάδες ανέμους.

Ο καιρός μέχρι την Κυριακή του Πάσχα

Νεφώσεις, αλλά αραιές και κατά τόπους, θα έχουμε και την Μεγάλη Πέμπτη ενώ οι άνεμοι αύριο (σταθερά νοτιάδες), θα είναι ασθενείς. Το πιο βασικό χαρακτηριστικό όμως της αυριανής ημέρας θα είναι η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία θα συνεχίσει σταθερά να σκαρφαλώνει μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα. Ίδιο το σκηνικό και την Μεγάλη Παρασκευή μόνο που οι νοτιάδες θα είναι μέτριας έντασης.

Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα δεν θα υπάρχουν καθόλου φαινόμενα (όπως βροχές) εκτός από τους νοτιάδες που κατά τόπους θα είναι πιο ενισχυμένοι –μέχρι 5 μποφόρ.

Παίρνει… φωτιά η θερμοκρασία

Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο, η ασυνήθιστη για την εποχή άνοδος της θερμοκρασίας είναι της τάξης των 10 βαθμών και ειδικά για την Κρήτη, περιοχή που βρίσκεται στο «μάτι» αυτού του κύματος ζέστης, φτάνει ακόμα και τους 13 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα της εποχής.

Οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να «παίρνουν φωτιά» από την Μεγάλη Παρασκευή με 34άρια και 35άρια, κυρίως σε κεντρική και νότια χώρα, και την Κυριακή του Πάσχα θα έχουν φτάσει ακόμα και στους 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Κρήτη μάλιστα ενδεχομένως να αγγίξουν και τους 38 βαθμούς εκείνη την ημέρα!

Όπως εξηγεί ο κος Λαγουβάρδος, η τρελή άνοδος της θερμοκρασίας στην Κρήτη σχετίζεται με τους καταβάτες ανέμους οι οποίοι ανεβάζουν τη θερμοκρασία. Όσο για το πόσο πολύ θα «τσιμπηθεί» τελικά το κοντέρ της θερμοκρασίας, αυτό θα εξαρτηθεί από τη φορά των ανέμων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τιμές που καταγράφονται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρούνται ήδη θερμοκρασίες- ρεκόρ για την εποχή. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο στο τέλος αυτού του κύματος ζέστης, όταν γίνει η αποτίμηση των τιμών, δεν αποκλείεται να μιλήσoυμε για ρεκόρ ανόδου της τελευταίας 30ετίας! Ενδεικτικά ο κος Λαγουβάρδος αναφέρει πως τα συνηθισμένα επίπεδα για την εποχή είναι από 22 έως 25 βαθμοί κελσίου και σήμερα η Κρήτη καταγράφει ήδη 30 βαθμούς.

Και μεταφορά σκόνης στο «καιρικό κοκτέιλ» του φετινού Πάσχα

Εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας, τους νοτιάδες και τις νεφώσεις, οι επόμενες ημέρες θα έχουν και μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία θα αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της από Μεγάλη Πέμπτη και μετά. Η ποσότητα της θα επηρεάσει ακολούθως και τις τιμές της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο, η αφρικανική σκόνη δημιουργεί μια «θόλωση» στον ουρανό και αν συνδυαστεί με τις νεφώσεις μπορεί να συγκρατεί σε ένα βαθμό την άνοδο της θερμοκρασίας.

newsit.gr