Σαν σήμερα, στις 11 Μαΐου 1985, σκοτώθηκαν 56 θεατές και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 265 στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο γήπεδο της Μπράντφορντ Σίτι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με τη Λίνκολν Σίτι στο γήπεδο Valley Parade.
Στο 40ο λεπτό του αγώνα μεταξύ της Μπράντφορντ Σίτι και της Λίνκολν, ξέσπασε μια μεγάλη φωτιά και πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο αιματηρές ποδοσφαιρικές καταστροφές που έγιναν ποτέ.

Το γήπεδο ήταν ξύλινο

Το γήπεδο της Μπράντφορντ Σίτι ήταν γνωστό για τον αρχαίο σχεδιασμό και τις εγκαταστάσεις του, που περιλάμβανε μια ξύλινη οροφή στη κύρια βάση. Μάλιστα, υπήρχαν προειδοποιήσεις για μια σημαντική συσσώρευση απορριμμάτων στην κοιλότητα κάτω από τα καθίσματα.
Αξιοσημείωτο είναι πως πριν την καταστροφή είχε ανακοινωθεί επίσημα πως επρόκειτο να αντικατασταθεί από μια μεταλλική κατασκευή μετά το τέλος της σεζόν.

Σε ζωντανή μετάδοση ο αγώνας

Το πρώτο σημάδι μιας φωτιάς -ένα λαμπερό φως- παρατηρήθηκε τρεις σειρές από το πίσω μέρος του μπλοκ G, όπως ανέφερε ο σχολιαστής της τηλεόρασης Τζον Χελμ στη ζωντανή μετάδοση του αγώνα.
Πρόκειται για στιγμή απερισκεψίας ή ακόμα και εμπρησμός, όπως αναφέρουν οι θεωρίες συνωμοσίας; Πάντως, η πυρκαγιά άφησε πίσω της 56 θύματα και 256 τραυματίες.

Οι κλειδωμένες πόρτες και η μαρτυρία για το τσιγάρο

Τη στιγμή της φωτιάς έγινε ένας μαζικός πανικός με τον κόσμο να τρέχει να σωθεί, αλλά πολλοί βρήκαν τις πόρτες κλειδωμένες.
«Ένας άντρας από την Αυστραλία που επισκέφτηκε τον γιο του πήρε δύο εισιτήρια για το παιχνίδι. Άναψε ένα τσιγάρο και όταν έφτασε στο τέλος του, το έβαλε κάτω στο δάπεδο και προσπάθησε να το σβήσει με το πόδι του. Όμως, αυτό έπεσε μέσα από μια τρύπα στο δάπεδο. Ένα λεπτό αργότερα υπήρχε ένα μικρό λοφίο καπνού, οπότε έριξε τον καφέ του πάνω του και το ίδιο έκανε και ο γιος του. Αλλά ένα λεπτό περίπου μετά ήρθε ξαφνικά ένας μεγαλύτερος καπνός, οπότε πήγαν να φωνάξουν έναν υπεύθυνο. Μέχρι να επιστρέψουν, το όλο πράγμα είχε απογειωθεί» αναφέρει μια μαρτυρία.

Σε τέσσερα λεπτά κάηκε ολοσχερώς

Η μικρή εστία φωτιάς μέσα σε 4 λεπτά επεκτάθηκε παντού. Αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς που είχε τη μορφή φιέστας, αφού η Μπράντφορντ είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα και το γήπεδο ήταν κατάμεστο με 11.000 θεατές. Το γήπεδο είχε κατασκευαστεί το 1911 και αυτό θα ήταν το τελευταίο ματς με ξύλινες εξέδρες.
Τα συνεργεία διάσωσης έβρισκαν νεκρούς και τραυματίες έως τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.

Η εκδοχή του συγγραφέα που έχασε πατέρα, αδερφό και παππού

Το άλλο σενάριο εκτός από το τσιγάρο είναι για μια άλλη αιτία της φωτιάς. Σε ένα βιβλίο του Μάρτιν Φλέτσερ αναφέρεται ότι μέσα σε 14 χρόνια, είχαν εκδηλωθεί 8 πυρκαγιές σε επιχειρήσεις συμφερόντων του τότε προέδρου της Μπράνφορντ, Στάφορντ Χέγκινμποθαμ.
Φυσικά, ο λόγος ήταν οι μεγάλες αποζημιώσεις. Ο σύλλογος αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες εκείνη τη χρονιά και δεν ήθελε να αναλάβει κόστη. Ο συγγραφέας του βιβλίου “Fifty Six – The story of the Bradford Fire”, είδε δει τον πατέρα του, τον αδερφό του, αλλά και τον παππού να πεθαίνουν, αλλά ο ίδιος σώθηκε τυχαία.Το μόνο σίγουρο είναι ότι το γήπεδο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας.