Πυρκαγιά στις ακτές της Καταλονίας – Στάχτη πάνω απο 4.000 στρέμματα φυσικού πάρκου.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής (16/7) στην κοινότητα Λγανσά, 20 χλμ. από τα γαλλικά σύνορα και ακόμη δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Εκτιμάται ότι προκλήθηκε από αμέλεια αυτοκινητιστή που έριξε ένα αποτσίγαρο, «κάτι το οποίο είναι σκανδαλώδες», όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, Τζοάν Ιγκνάσι Ελένα, μετά τη συνάντησή του με την περιφερειακή διοίκηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

«Περνάμε ένα πολύ περίπλοκο καλοκαίρι με ένα κλίμα που ευνοεί τις πυρκαγιές», πρόσθεσε ο Ελένα, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, διευκρινίζοντας ότι γαλλικές ομάδες διάσωσης κλήθηκαν για βοήθεια.

Πυρκαγιά στις ακτές της Καταλονίας - Στάχτη πάνω απο 4.000 στρέμματα φυσικού πάρκου

Περισσότεροι από 200 Καταλανοί πυροσβέστες προσπαθούν επί του παρόντος να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, με την αεροπορική υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροπλάνων βομβαρδιστικών νερού. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανάμεσα στους 350 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από την περιοχή είναι και κάτοικοι παροχθίων δήμων, καθώς και εκατό άνθρωποι που διέμεναν σε τοπικό κάμπινγκ, μερικοί από τους οποίους έχουν μετεγκατασταθεί σε αθλητικά κέντρα της περιοχής.

Η Ισπανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως πριν από την πανδημία, πλήττεται τακτικά το καλοκαίρι από μεγάλες δασικές πυρκαγιές οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, απειλούν να γίνουν συχνότερες και βιαιότερες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πυρκαγιά στις ακτές της Καταλονίας - Στάχτη πάνω απο 4.000 στρέμματα φυσικού πάρκου