Δύσκολο να ελεγχθεί η πυρκαγιά στην Αχαΐα – 20 σπίτια καμένα 5 εγκαυματίες

Σε έκτακτες δηλώσεις προχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με φόντο την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτα στην Αχαΐα.

Ο υπουργός ενημέρωσε πως για την κατάσβεση της πυρκαγιάς πολεμούν αυτή την στιγμή 290 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα, 8 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, καθώς και δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις προσπάθειες εκκένωσης εκεί που κρίνεται αναγκαίο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κατάσταση παραμένει αρκετά τεταμένη, ενώ η φωτιά είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Το πύρινο μέτωπο, που ξεκίνησε από δασική έκταση, εξαπλώθηκε με πολύ γοργούς ρυθμούς στις κατοικημένες περιοχές, αναγκάζοντας τους οικισμούς Ζηρία, Καμάρες, Λαμπίρι και Λόγγος να εκκενωθούν.

Στην περιοχή βρίσκεται και ειδικό σκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος, για να συνδράμει στις προσπάθειες απεγκλωβισμού κατοίκων ή εκδρομέων από τις ακτές.

Στην περιοχή έφτασε ακόμη κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής, για να διερευνήσει τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς.

Ο υπουργός για μια ακόμη φορά έκανε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν δραστηριότητες σε καιρούς καύσωνα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη μια νέα πυρκαγιά.

Πληροφορίες για πέντε εγκαυματίες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πέντε άνθρωποι έχουν υποστεί εγκαύματα από την πύρινη λαίλαπα, οι οποίοι μεραφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, έχουν καεί 20 σπίτια στην περιοχή της Ζηρίας, ενώ ο οικισμός Λαμπίρι δεν διακρίνεται από τον καπνό.

Σκάφη του λιμενικού και ένα ferryboat συνδράμουν στην μεταφορά ανθρώπων δια θαλάσσης σε ασφαλές σημείο, ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν και άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα.

Η επιχείρηση είναι πολύ συντονισμένη, καθώς σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία του Ρίο στη Πάτρα και του Αιγίου, καθώς και το ΕΚΑΒ.

Αστυνομία και πυροσβεστική από την πρώτη στιγμή προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους κατοίκους από τις περιοχές, αλλά και λουόμενους και εκδρομείς από παραλίες και beach bar, τα οποία γρήγορα περικυκλώθηκαν από τους καπνούς και τις φλόγες.