Καύσωνας: Έρχονται θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών – Ιστορικό φαινόμενο λένε οι μετεωρολόγοι

Ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα αναμένεται να λάβει ιστορικές διαστάσεις, σύμφωνα με νέο ανακοινωθέν του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ήδη από χθες, ο διευθυντής ερευνών του meteo.gr Κώστας Λαγουβάρδος είχε διαμηνύσει, ότι το εν εξελίξει φαινόμενο θα μπει στη δεκάδα με τα πιο επίμονα και σφοδρά κύματα καύσωνα που έχουν πλήξει τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι η Παρασκευή, το Σάββατο, η Κυριακή και η Δευτέρα, η οποία θα είναι η πιο δύσκολη μέρα του καύσωνα.
Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας θα είναι ότι η θερμοκρασία δεν θα πέφτει ούτε μετά τη δύση του ηλίου.

«Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι ψηλά. Εκτιμούμε ότι ο υδράργυρος δεν θα δείχνει κάτω από τους 30 βαθμούς σε πολλές περιοχές, κυρίως στα αστικά κέντρα. Αυτό δεν θα επιτρέψει να παίρνουμε ”ανάσες”. Σίγουρα θα δυσκολέψει την κατάσταση», προσέθετε ο κ. Λαγουβάρδος.

Να σημειωθεί ότι αναμένονται ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για το κύμα καύσωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν μέτρα για τους εργαζόμενους.

Το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών νωρίτερα εξέδωσε μια νέα ανακοίνωση με ακόμη πιο ανησυχητικές προβλέψεις για την εξέλιξη του φαινομένου.

«Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας θα διατηρηθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 2/8 και θα ξεπεράσουν τοπικά τους 45˚C», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν.

Το meteo.gr πλέον μιλά για «ιστορικό κύμα καύσωνα».

Καύσωνας: Γιατί τόσο μεγάλη διάρκεια και τόσο υψηλές θερμοκρασίες

Ποιος είναι όμως ο λόγος που αυτό το κύμα καύσωνα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και συνοδεύεται από τόσο υψηλές θερμοκρασίες;

Η απάντηση, όπως υποστηρίζει η ομάδα του meteo.gr, «βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και στην κίνηση του αεροχειμάρρου. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει τη δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων».

Τις τελευταίες ημέρες, σημειώνουν στη συνέχεια, ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από τη μέση κλιματική του θέση, στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας, με κορύφωση τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από τη νότια Βαλκανική και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα-ρεκόρ για πολλές περιοχές.

Καύσωνας: Έρχονται θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών - Ιστορικό φαινόμενο λένε οι μετεωρολόγοι