Πυρκαγιά στην Εύβοια: Πάνω από 300 οικογένειες έχουν χάσει το μοναδικό τους σπίτι

Ως «απίστευτες» χαρακτηρίζονται οι καταστροφές που σημειώθηκαν στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πρώτες καταγραφές που έχουν συγκεντρωθεί στους δήμους και την Περιφέρεια, ενώ η προσπάθεια της καταγραφής συνεχίζεται.

«Μόνο οι οικογένειες, που καταστράφηκε ολοσχερώς το μοναδικό τους σπίτι, και δεν έχουν που να μείνουν, και μένουν τώρα σε ξενοδοχεία, δηλαδή δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, είναι πάνω από 300» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός και διευκρινίζει: «Δεν μιλάμε για αυτούς που έχουν δεύτερο σπίτι ή το σπίτι έπαθε μικρές ή μεγάλες ζημιές. Μιλάμε για σπίτια που κατέρρευσαν. Μιλάμε για αυτούς που το μοναδικό τους σπίτι κάηκε ολοσχερώς και είναι πλέον στο δρόμο».

Όπως ο ίδιος σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «τα νούμερα είναι απίστευτα εφιαλτικά. Οι ζημιές, μικρές ή μεγάλες, είναι σε χιλιάδες σπίτια και εγκαταστάσεις. Με μία πρώτη αξιολόγηση και με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία για τις άκρως επείγουσες περιπτώσεις, μόνο στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, είναι πάνω από 250 οι οικογένειες που έχασαν το μοναδικό τους σπίτι στις φλόγες και δεν έχουν που να πάνε. Και βεβαίως πάνω από 50 οικογένειες μέχρι στιγμής από τα χωριά του Δήμου-Ισταίας Αιδηψού που η καταγραφή συνεχίζεται ακόμα. Ελπίζουμε να σταματήσει εδώ το κακό» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Σε ό,τι αφορά την φυσική καταστροφή ο κ. Σπανός λέει πως «το μέτωπο είναι πάνω από 30 χιλιόμετρα μέχρι στιγμής και έχουν ξεσπιτωθεί δεκάδες χωριά. Ελπίζουμε και ευχόμαστε σήμερα να μην κερδίσουν οι φλόγες γιατί διαφορετικά ακόμα και οι αριθμοί χάνουν κάθε έννοια και την αξία τους».

Πηγή: iefimerida.gr