Πυρκαγιά  Γορτυνία: Μάχη στο πύρινο μέτωπο των 10 χιλιομέτρων – Στις φλόγες σπίτια στο Πυρρή.

Ανήμποροι μπροστά στην πύρινη λαίλαπα βρίσκονται οι κάτοικοι της Αρκαδίας που βλέπουν τις φλόγες να κάνουν στάχτη τις περιουσίες τους.

Μάχη με την πυρκαγια ανάμεσα σε Αρκαδία και Ηλεία δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις το βράδυ της Τρίτης με την πυρκαγιά να έχει επεκταθεί, και τα πρώτα σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Αναλυτικότερα, εικόνες καταστροφής καταγράφονται στο χωριό Πυρρή, όπου η πυρκαγιά πέρασε την είσοδο του χωριού, καίγοντας το πρώτο σπίτι.

Σπίτια έχουν καεί και στην κεντρική πλατεία του χωριού, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καεί περίπου 15 σπίτια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορεία για την ύπαρξη εστιών πυρκαγιάς κοντά σε οικισμούς. «Μεγάλο παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία, που εκτείνεται γύρω από τις περιοχές Λιβαδάκι, Φαναράκι και Καστράκι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τις εστίες της πυρκαγιάς που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, ώστε να τους προστατεύσουν», είπε.

Παράλληλα, όπως προσθέτει, «υπάρχουν και άλλες εστίες πυρκαγιάς όμως βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ αύριο αναμένονται ενισχύσεις με Γάλλους και Γερμανούς πυροσβέστες, καθώς και εναέρια μέσα».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και η δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών, ώστε μαζί με τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς προς το όρος Μαίναλο.

Χωρίς ρεύμα πολλά χωριά – Ποια εκκενώθηκαν

Στο μεταξύ, οικισμοί της περιοχής έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σημειώνεται ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες έχουν εκκενωθεί προληπτικά, λόγω της φωτιάς, συνολικά 21 οικισμοί.

Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Άγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Ηρωική προσπάθεια των κατοίκων

Πάντως, πολλοί κάτοικοι παρέμειναν γύρω από τους οικισμούς, δίνοντας «μάχη» με τις φωτιές για να προστατεύσουν τα χωριά και τα σπίτια.

«Το παλέψαμε μόνοι μας, παρότι δόθηκε η εντολή να εκκενωθεί το χωριό», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του χωριού Γιάννης Στρίκος προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως σύμφωνα με την εκτίμηση του η απόφαση να αποχωρήσουν ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα είναι σωστή.

«Βέβαια στο βαθμό που μπορούσαμε το παλέψαμε μόνοι μας. Με τις δικές μας δυνάμεις, με τα δικά μας μέσα, με τα αυτοσχέδια πυροσβεστικά που έχουμε φτιάξει, με μια εθελοντική ομάδα που έχουμε συστήσει τώρα τελευταία”, είπε και πρόσθεσε ότι μετά από τη δραματική δημόσια έκκληση στην οποία και προέβη, στο σημείο έσπευσαν 2 πυροσβεστικά, 3 με 4 αεροπλάνα, 3 ελικόπτερα.

«Πραγματικά έγινε καλή δουλειά, η πυρκαγιά  περιορίστηκε και σβήστηκε»,