Μαίνεται η πυρκαγιά στα Βίλια: Εκκενώθηκαν 5 οικισμοί και ένα γηροκομείο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να περιορίσουν τη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στα Βίλια και να μην φτάσει στο Πόρτο Γερμενό.

Από νωρίς το πρωί σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα προκειμένου να συνδράμουν στη κατάσβεση, με το πύρινο μέτωπο να είναι πάνω από 10 χιλιόμετρα.

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρου και ένα Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων,  143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία, 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί  το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Να εκκενώσουν προς Μέγαρα ειδοποίησε το 112 τους κατοίκους των οικισμών Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα. Εκκενώθηκε και το γηροκομείο «Παναγιά Φανερωμένη».

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, με οδηγίες στους κατοίκους να κατευθυνθούν προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος δήλωσε σήμερα το πρωί στο MEGA: «Ο κόσμος υπακούει στις εντολές. Χτες το βράδυ στο δρόμο που ενώνει τα Βίλια με το Πόρτο Γερμενό πραγματικά έδωσαν μάχη οι εθελοντές. Πάνω από 150 άνθρωποι με αλυσοπρίονα έκαναν ζώνη, που έκοψαν όλα τα πεύκα, και κάτσανε να σώσουνε την περιοχή τους. Ότι έγινε έγινε από εθελοντές, πυροσβέστες και βυτιοφόρα του Δήμου».