Πυρκαγιά στα Βίλια: Μάχες και αναζωπυρώσεις παντού – Νότια κινείται η φωτιά

Κατευθύνεται προς τα νότια το πύρινο μέτωπο – Έντονη ανησυχία για τους ισχυρούς ανέμους που έχουν ξεκινήσει να πνέουν στην περιοχή της Δυτικής Αττικής

Ανεξέλεγκτο συνεχίζει για τέταρτη ημέρα να μαίνεται το τεράστιο πύρινο μέτωπο που κατακαίει την ευρύτερη περιοχή των Βιλίων. Σε πέντε οικισμούς, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, έχει γίνει σύσταση απομάκρυνσης των κατοίκων από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων, με τα μέτωπα να είναι διάσπαρτα και τις ενεργές εστίες της φωτιάς πάρα πολλές, εκτεινόμενες σε μια περίμετρο 25 χιλιομέτρων. Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη ανησυχία για ενίσχυσή των ανέμων στην περιοχή που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επιχείρηση της Πυροσβεστικής.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η εικόνα στους οικισμούς Καραούλι, Θέα και Πανόραμα ήταν κάπως βελτιωμένη, καθώς στα παραπάνω σημεία είχαν επικεντρωθεί εξ’ αρχής οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταματήσουν την πορεία της προς τους οικισμούς.

Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρωί περιοδικά 7 ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα (9) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωριου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια, στην λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Χρ. Στάθης: “Τουλάχιστον 7-8 κατοικίες έχουν καταστραφεί”

Μιλώντας το πρωί στο OPEN ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη αγωνία -από το μεσημέρι και μετά- εστιάζεται στους ισχυρούς ανέμους που θα αναπτυχθούν στην περιοχή και αναμένεται να είναι μεγέθους 5 έως 7 μποφόρ.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στους οικισμούς Καραούλι και Θέα», επισήμανε ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα μέτωπα που μαίνονται στην περιοχή και τόνισε ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου η πυρκαγιά να μην περάσει και απειλήσει τον οικισμό του Πανοράματος. «Η φωτιά είναι μεταξύ Πανοράματος και Οινόης, χωρίς να απειλείται η Οινόη», είπε ο κ. Στάθης και γνωστοποίησε ότι έχουν καταστραφεί την πύρινη λαίλαπα τουλάχιστον 7-8 κατοικίες, σε Καραούλι και Αγία Παρασκευή.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9.84” ο αντιδήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Παναγιώτης Κολοβέντζος, απηύθυνε έκκληση για υδροφόρες. «Έχουμε διαρκώς αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα, καιγόμαστε. Έχουμε υδροφόρες από όμορους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες για να ανταποκριθούμε. Είναι τεράστιο το μέτωπο», τόνισε.

Όρος Πατέρας: Ανησυχία για το πύρινο μέτωπο προς Μέγαρα

Αρκετά βελτιωμένη είναι σήμερα η κατάσταση στα Βίλια, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο, ο οποίος τονίζει ότι “το μεγάλο μέτωπο αυτή τη στιγμή που υπάρχει είναι προς την πλευρά των Μεγάρων, στο Όρος Πατέρα, στην περιοχή Κανδήλι, όπου υπάρχει πλούσιο πευκόφυτο δάσος, ενώ ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς κατεβαίνει προς το Πεδίο Βολής”.

Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, επικαλούμενος εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, ανέφερε ότι το τεράστιο πύρινο μέτωπο στα Βίλια έχει κατακάψει ήδη περίπου 80.000 στρέμματα δασικής έκτασης και η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Σε ό,τι αφορά το πύρινο μέτωπο και τις διάσπαρτες εστίες που έχουν αναπτυχθεί προς την περιοχή των Μεγάρων, η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική και ο αντιδήμαρχος Μεγάρων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, απηύθυνε έκκληση προ ολίγου μέσω του OPEN για να καταφθάσουν στην περιοχή εναέρια πυροσβεστικά μέσα