Πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες ή τις κατασκηνώσεις όπου παραθέριζαν στην περιοχή Βαρ της νότιας Γαλλίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης της Βαρ, Εβάνς Ρισάρ, λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη κοντά στο μεσογειακό τουριστικό θέρετρο του Σεν Τροπέ.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ζητήσει από τους κατοίκους πολλών κοινότητών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ άλλοι έχουν απομακρυνθεί οικειοθελώς, με τον Εβάνς Ρισάρ να αναφέρει ότι υπάρχει στρατηγική για εκκενώσεις οικισμών σε περίπτωση που δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη η δυνατότητα υπεράσπισής τους, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την κατεύθυνση του ανέμου.

Η Περιφέρεια της Βαρ ανακοίνωσε το πρωί ότι περισσότερα από 7.000 άτομα που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους είχαν διανυκτερεύσει στα επτά προσωρινά καταφύγια που έχουν στηθεί. Η Περιφέρεια κατέστησε μάλιστα σαφές ότι οι πολίτες δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια ή τα εξοχικά τους, αλλά οφείλουν να παραμείνουν στους χώρους που έχουν διατεθεί για την φιλοξενία τους.

Περισσότεροι από 1.100 πυροσβέστες επιχειρούν για την αντιμετώπιση της φωτιάς, η οποία έχει κάψει περισσότερα από 7.000 εκτάρια γης.

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν εν τω μεταξύ εκατοντάδες πυροσβέστες στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Οι ισπανικές αρχές διέταξαν την απομάκρυνση σχεδόν 1.000 κατοίκων το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να τους προστατεύσουν από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην κεντρική αγροτική περιοχή Ναβαλακρούζ, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της Μαδρίτης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εικόνα της φωτιάς είναι πλέον καλύτερη, μετά από σκληρή μάχη περίπου 1.000 πυροσβεστών με τις φλόγες, οι οποίες έχουν ωστόσο καταστρέψει τουλάχιστον 12.000 εκτάρια.

Στην νότια Πορτογαλία, η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην τουριστική «καρδιά» της χώρας, την επαρχία Αλγκάρβε, ανάγκασε τις αρχές να διενεργήσουν επιχειρήσεις εκκένωσης σε 12 σημεία, απομακρύνοντας περίπου 80 άτομα από τις εστίες τους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

protothema.gr