Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας σε φωτιές, και μετακινήσεις από πυρκαγιά σε πυρκαγιά πολλών χιλιομέτρων από καταπονημένα πληρώματα αποτέλεσε το θέμα επιστολής του Σωματείου Πυροσβεστών Αργολίδας και Αρκαδίας προς τον Περιφερειακό Διοικητή Πελοποννήσου κ. Αθανάσιο Κολυβήρα.

Η ίδια επιστολή κοινοποιείται στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά και στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Στέφανο Κολοκούρη.

Αναλυτικά η επιστολή

Αξιότ. κ Περιφερειάρχη

Επ’ αφορμή του τροχαίου ατυχήματος που συνέβη την 16/8 με το Πυροσβεστικό όχημα του Π.Κ. Κρανιδίου, το οποίο επισυνέβη κατά την επιστροφή του από το μεγάλο συμβάν στο Νομό Αρκαδίας, οφείλουμε να προβούμε σε μερικές έγγραφες επισημάνσεις :

– Κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων δεκαπέντε (15) ημερών έχει επέλθει, όπως προκύπτει εκ των πραγματικών συνθηκών, που τελούν σε γνώση σας, αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των υπάλληλων σε ορισμένες Υπηρεσίες της ΠΠΔ Πελοπ/σου Συγκεκριμένα καλούνται να εργαστούν υπό το πλαίσιο 1+1, δηλαδή εργάζομαι 24 ώρες και τις επόμενες 24 ώρες τελώ σε ανάπαυση. Κατά το χρονικό όμως αυτό διάστημα της ανάπαυσης τελούν ταυτόχρονα σε επιφυλακή. Η άνω περιγραφείσα διαμόρφωση του καθεστώτος εργασίας τους έχει ως συνέπεια ότι, ενώ έχουν ολοκληρώσει την 24ωρη υπηρεσία και έχουν τεθεί σε κατάσταση ανάπαυσης και επιφυλακής, μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος (ωρών) καλούνται να μεταβούν στην Υπηρεσία λόγω της επιφυλακής. Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι κατά τη διάρκεια της ανάπαυσής μου παρέχω επιπλέον υπηρεσίες, και τελικά σε διάστημα 72 ωρών εργάζομαι περισσότερο των 48 ωρών. Το περίεργο κ. Περιφερειάρχα είναι ότι για άγνωστο λόγο η εφαρμογή του 1+1 δεν γίνεται σε όλες της Υπηρεσίες που τελούν υπό την Διοίκηση σας. Γενική επιφυλακή έχουμε, ανάκληση αδειών έχομε, αλλά το 1+1 δεν προβλέπεται κ Διοικητά αλλά λόγω της κατάστασης που βρίσκεται η Περιφέρεια μας και η χώρα να το κάνουμε όσο επίπονο και αν είναι αλλά να εφαρμόζεται σε όλες οι Υπηρεσίες το ίδιο.

-Για την αλλαγή των πληρωμάτων των πυροσβεστικών οχημάτων από τις Π.Υ και Π.Κ Αργολίδας που επιχειρούσαν στην Αρεόπολη, στο Γύθειο, και στα Τρόπαια, τα πληρώματα που Θα μετέβαιναν προς αντικατάσταση των πληρωμάτων στης παραπάνω περιοχές, όφειλαν να ξυπνούν από την 4η πρωινή, να οδηγούν 250 και 300 χιλιόμετρα τουλάχιστον και εν συνεχεία να εργάζονται μέχρι την επομένη μέρα χωρίς την νύχτα να σταματούν ούτε λεπτό. Μετά από 30 ώρες σερί εργασίας πως μπορεί να αντέξει ο οδηγός κυρίως κ. Περιφερειάρχα να κάνει άλλα 300 χλμ κατάκοπος να γυρίσει το πλήρωμα στην υπηρεσία του το μεσημέρι, και με το 1+1 την επόμενη μέρα να πάει για νέα 24ωρη το ελάχιστο βάρδια.

-Πολλές φορές κατόπιν δικής σας διαταγής, αρκετά πληρώματα που επιχειρούσαν στο συμβάν στο Γύθειο Λακωνίας, κλήθηκαν αργά μέσα στην ημέρα, και ενώ ήταν πολύ καταπονημένα, να μεταβούν στο νέο συμβάν στη Γορτυνία, οδηγώντας 300 χιλιόμετρα εν μέσω σκότους.

Ως γίνεται και σε εσάς κατανοητό, ο τρόπος αυτός παροχής εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι δεδομένο ότι επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία μας, περιορίζει τις φυσικές μας δυνάμεις, με ό,τι επακόλουθο μπορεί να συνεπάγονται όλα αυτά στην επιχειρησιακή μου απόδοση και στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας. Όλα αυτά σας τα είχε επισημαίνει ο Πρόεδρος τον Σωματείου μας σε τηλεφωνική επικοινωνία προ 6-7 ημερών, τονίζοντας τον κίνδυνο ατυχήματος, που δυστυχώς επισυνέβη. Ευτυχώς χωρίς τραυματισμό του πληρώματος. Ας ελπίσουμε με όλα τα παραπάνω που σας αναφέρουμε ότι δεν θα συμβεί εκ νέου κάτι δυσάρεστο. Τα παραπάνω κ Περιφερειάρχη είναι ανθρώπινα και αυτονόητα.

Με τιμή για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Γιώργος Σοφός

Ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Τζαρίμας