: 6 πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021 από κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προανάκριση που διενεργεί το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου υπό την εποπτεία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου για τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε 11.400 στρέμματα γης στο νησί και τυχόν απόδοση ποινικών ευθυνών σε περίπτωση ανθρώπινης υπαιτιότητας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» έχουν ήδη προκύψει αποχρώσες ενδείξεις μετά και από καταθέσεις μαρτύρων που ενισχύουν τα όσα είχαν προκύψει από τις αυτοψίες των ανακριτικών υπαλλήλων της ΠΥΡ δηλαδή ότι ξεκίνησε από κολώνα του ΔΕΔΔΗΕ.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον σταύλο του «Παυλή» στην περιοχή Παναγιά Παντάνασσα της Σορωνής.
Θυμίζουμε ότι έχει ανατεθεί από την ΠΥΡ και σε πραγματογνώμονα η υποβολή σχετικής εκθέσεως.
Με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα, η φωτιά ξεκίνησε από πεύκο, τα κλαδιά του οποίου διερχόντουσαν μέσα από καλώδια μέσης τάσεως (μη μονωμένα)

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAΑ) η καμένη δασική γη, αφαιρουμένων δρόμων κλπ ανέρχεται στα 8.000 στρέμματα περίπου.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η πρώτη φορά που τα καλώδια ηλεκτροδότησης ενοχοποιούνται για τις πυρκαγιές. Αντιθέτως μάλιστα, συγκαταλέγονται στους “συνήθεις υπόπτους”, αν και δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο να επιβεβαιωθεί.
Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγματα η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει σχηματίσει μόλις πρόσφατα κι άλλες δικογραφίες για φωτιές που αποδίδονται σε κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ!

Πιο συγκεκριμένα:
-Την 17η Αυγούστου 2021 και ώρα 21.51 στο Παραδείσι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κολώνα του ΔΕΔΔΗΕ σε υπαίθριο χώρο.
-Την 19η Αυγούστου 2021 και ώρα 20.55 στην οδό Ηλία Βενέζη εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε στύλο του ΔΕΔΔΗΕ.
-Την 21η Αυγούστου 2021 και ώρα 11.30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κολώνα του ΔΕΔΔΗΕ στο Φαληράκι.
-Την 23η Αυγούστου 2021 και ώρα 08.21 εκδηλώθηκε ακόμη μια πυρκαγιά σε στύλο του ΔΕΔΔΗΕ στο Πλημμύρι.
-Την 23η Αυγούστου 2021 και ώρα 09.03 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε στύλο του ΔΕΔΔΗΕ στην επαρχιακή οδό Ρόδου – Καλλιθέας και επεκτάθηκε σε ξηρά χόρτα σε έκταση 100 τ.μ..
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι το εκτεταμένο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης 238.000 χλμ. που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ (100% θυγατρική της ΔΕΗ), καθώς και το 11.000 χλμ. δίκτυο υψηλής τάσης που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ (εταιρεία που έχει περάσει σε ποσοστό 66% στον έλεγχο του Δημοσίου και σε ποσοστό 24% στην κινεζική State Grid), μπορεί υπό συνθήκες να αποτελέσει εστία πυρκαγιάς.

Η τριβή των ηλεκτροφόρων καλωδίων με δέντρα μπορεί εύκολα να προκαλέσει σπινθήρες, γι’ αυτό και η κοπή των δέντρων που έρχονται σε επαφή με τα καλώδια αποτελεί βασικό αντικείμενο του προγράμματος συντήρησης του δικτύου που εκπονούν σε ετήσια βάση οι δύο Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), ασχέτως βέβαια εάν αυτό είναι επαρκές ή εάν υλοποιείται αποτελεσματικά.
Οι πιθανότητες να προκληθεί εστία πυρκαγιάς αυξάνονται στις περιπτώσεις που κατά μήκος των καλωδίων υπάρχουν ξερά χόρτα, ο καθαρισμός των οποίων περιλαμβάνεται επίσης στο πρόγραμμα συντήρησης του δικτύου.

Πυρκαγιά μπορεί να εκδηλωθεί και από εκρήξεις σε μετασχηματιστές, από βλάβες που οφείλονται κυρίως σε κακή συντήρηση, και εκδηλώνονται σε περιόδους που η ζήτηση αυξάνεται λόγω υπερφόρτωσης.Ρόδος: 6 πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021 από κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ.