Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, μας υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις μας αλλά και την ανάγκη ευαισθητοποίησης προς τα ζώα. Η ανιδιοτελής αγάπη, η αδιαπραγμάτευτη αφοσίωση, η ευαισθησία και η συντροφικότητα είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που λαμβάνουμε στη συνύπαρξή μας μαζί τους.

Η συμπεριφορά μας απέναντί τους, μας χαρακτηρίζει και καταδεικνύει το επίπεδο, την εξέλιξη και τον πολιτισμό της κοινωνίας μας.

Τα διασωστικά σκυλιά του Πυροσβεστικού Σώματος εκπαιδεύονται με τη μέθοδο θετικής εκπαίδευσης, που βασίζεται στην επιβράβευση με σκοπό να πληθαίνουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές. Ο υποψήφιος διασωστικός σκύλος θα πρέπει να είναι φιλικός και παιχνιδιάρης, αφού όλη η εκπαίδευση στηρίζεται στο παιχνίδι. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι τρεις πρώτοι μήνες κοινωνικοποίησης με τον συνοδό, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, για τον εντοπισμό παγιδευμένων ατόμων σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή έχουν καταπλακωθεί από κατολισθήσεις και χιονοπτώσεις αλλά και για την αναζήτηση εξαφανισμένων ατόμων σε υπαίθριους χώρους.

Σήμερα, στο Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετούν 20 διασωστικοί σκύλοι, ενώ πέντε (5) ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της προπαίδευσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο για το έτος 2021, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 4.261 κλήσεις για παροχή βοηθείας και διάσωση ζώων που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η προστασία των ζώων και η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, αφορά όλους μας!

Το μήνυμα Αρχηγού ΠΣ Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

fireservice.gr