Δίωξη για  προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών από τους χειρισμούς στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, άσκησε η Εισαγγελία σε βάρος του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου ο οποίος  παράλληλα είναι ήδη  ένας από τους βασικούς κατηγορουμένους για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου του 2018.

Αυτή τη φορά, ο κ. Ματθαιόπουλος διώκεται για παράβαση καθήκοντος και απόπειρας παράνομης βίας, αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Αιτία, οι βαριές καταγγελίες που έκανε σε βάρος του ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος ο οποίος  είχε οριστεί από την Εισαγγελία προκειμένου να συντάξει πόρισμα για τις αιτίες που οδήγησαν στην εξέλιξη της πυρκαγιάς.Μάτι-Διώκεται για παράβαση καθήκοντος ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

Λίγο πριν αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο για  την παραπομπή ή μη  σε δίκη  27 κατηγορουμένων σχετικά με το Μάτι, η εισαγγελική έρευνα καταδεικνύει ένα εκβιαστικό παιχνίδι με πιέσεις και απειλές που φέρονται να είχαν στόχο τη συγκάλυψη, πάνω στις στάχτες που άφησε η φωτιά.

Τόσο στη μήνυση που είχε υποβάλει, όσο και στις καταθέσεις που είχε δώσει στη συνέχεια στον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη, ο πραγματογνώμονας Δημ. Λιότσος είχε μιλήσει για ένα ζοφερό παρασκήνιο το οποίο ακολούθησε τη φονική πυρκαγιά. Ο εισαγγελέας Νίκος Αντωναράκος ανέλαβε να διερευνήσει τις αιτιάσεις του κ.Λιότσιου, καλώντας μάρτυρες.

Ο πραγματογνώμονας  Δημ. Λιότσιος  είχε κατηγορήσει ευθέως τον πρώην αρχηγό του ΠΣ ότι με διάφορες παράνομες πράξεις, επιχειρούσε να τον αναγκάσει να  συντάξει και να υποβάλλει «ψευδή πραγματογνωμοσύνη, ήτοι αντίθετη προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες τόσο του ίδιου όσο και κάθε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου».

Κίνητρο των παράνομων ενεργειών του κ. Ματθαιόπουλου, κατά τον πραγματογνώμονα, ήταν «η απόκρυψη της αλήθειας για την φονική πυρκαγιά και συνακόλουθα η συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών που τον βαρύνουν  καθώς και των ευθυνών οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου».