Ένα νέο “όπλο” στον “πόλεμο” κατά των πυρκαγιών κλειστού τύπου, σε διαμερίσματα, επιχειρήσεις και άλλους χώρους, βρίσκεται στη διάθεση του πυροσβεστικού σώματος. Το fire dragon είναι ένα κοντέινερ μήκους περίπου 12 μέτρων, μέσα στο οποίο προσομοιώνονται σενάρια πυρκαγιών, σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασιών και ορατότητας.Στην Κέρκυρα ο προσομοιωτής πυρκαγιάς “Fire Dragon”Από  σήμερα  έως και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην έδρα της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών  Ιονίων στην Κέρκυρα  , ο αυτοκινούμενος εξομοιωτής συνθηκών πυρκαγιάς (Fire dragon) για την εκπαίδευση των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων  της Κέρκυρας.
Οι πυροσβέστες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε τεχνικές αντιμετώπισης πυρκαγιών κλειστών χώρων, όπως είναι οι αστικές πυρκαγιές.

Το  πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει  τεχνικές αντιμετώπισης πυρκαγιών κλειστών χώρων και διαμερισμάτων με τη χρήση του εξομοιωτή συνθηκών πυρκαγιάς, αναπαριστώντας δύσκολα σενάρια σε πολύ κλειστό χώρο με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και καπνό.

Πρόκειται για  ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό εκπαιδευτικό μέσο που έχει  προμηθευτεί το Πυροσβεστικό Σώμα για την εκπαίδευση των υπαλλήλων του. . Τον αυτοκινούμενο εξομοιωτή συνθηκών πυρκαγιάς, πλαισίωνει ομάδα υποστήριξης, η οποία έχει εκπαιδευτεί ειδικά για το σκοπό αυτό και περιλαμβάνει εκπαιδευτές για το θεωρητικό και πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης, αλλά και τεχνική ομάδα υποστήριξης.
Το fire dragon είναι ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό εκπαιδευτικό μέσο που πρόσφατα προμηθεύτηκε το Πυροσβεστικό Σώμα για την εκπαίδευση των πυροσβεστών.

Το Fire Dragon είναι ένα container μήκους περίπου 12 μέτρων μέσα στο οποίο υπάρχουν διαμορφωμένα σενάρια σε διαμερίσματα όπου ο εκπαιδευτής επιλέγει κάθε φορά να ενεργοποιήσει πυρκαγιά σε κάθε ένα από αυτά σύμφωνα με το σεναριο που έχει στο μυαλό του ή σύμφωνα με την άσκηση που έχει αποφασιστεί. Όλα τα πιθανά σενάρια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να υπάρχει πάντα η μέγιστη ασφάλεια για τους εκπαιδευόμενους αλλά και τον εκπαιδευτή χωρίς αυτό να μειώνει τον ρεαλισμό του όλου εγχειρήματος.
Το 2018  “ ο προσομοιωτής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας fire dragon” για την εκπαίδευση των Πυροσβεστών σε πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς βρέθηκε στο Αργοστόλι.

Τα όχημα και τα συνοδευτικά οχήματα  είχαν  εγκατασταθεί στο προαύλιο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στο Μαϊστράτο, ενώ οι Πυροσβέστες της ΠΥ Κεφαλονιάς παρακολούθησαν  θεωρητικά μαθήματα στο αμφιθέατρο της Ακαδημίας ενώ ακολούθησαν ασκήσεις στον προσομοιωτή.

Πηγη:startmediacorfy.gr