Αρκετά προβλήματα αντιμετωπίζει διαχρονικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τους εργαζόμενους να μην έχουν χρόνο για ξεκούραση αφού, όπως επεσήμανε στο Sputnik ο Πυρονόμος στον Α’ Πυροσβεστικό Σταθμό Πατρών, μόνο εκεί «οφείλονται περίπου 14.000 οκτάωρες αναπαύσεις λόγω υπερεργασίας από το 2002».

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι στο όριό της τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε εξοπλισμό, όπως καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, το γεγονός πως «μόνο στους πυροσβέστες του Α’ Πυροσβεστικού Σταθμού Πατρών οφείλονται περίπου 14.000 οκτάωρες αναπαύσεις λόγω υπερεργασίας από το 2002».

Μάλιστα, γίνεται φανερό πως τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί ανά τα χρόνια στο Σώμα, τη στιγμή που το περασμένο καλοκαίρι περιγράφεται πυροσβεστικά ως «χωρίς προηγούμενο».

Ο Βασίλης Φερτάκης που είναι Πυρονόμος στον Α’ Πυροσβεστικό Σταθμό Πατρών, πρόεδρος Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, μίλησε στο Sputnik και, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ως «μεγάλο πρόβλημα» την υπερεργασία.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος είπε: «Πρόκειται για το θέμα της υπερεργασίας, η οποία προέρχεται ή από επιφυλακή, δηλαδή όταν έχουμε ένα συμβάν σε εξέλιξη και χρειάζεται ενίσχυση δυνάμεων και πρέπει να έρθει κόσμος γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό ιδίως κατά την αντιπυρική περίοδο, ή από ετοιμότητα σε περίπτωση δείκτη επικινδυνότητας 3 και 4 ή από πρόσθετες ανάγκες».

Επίσης, ο Βασίλης Φερτάκης τόνισε πως οι επιπλέον ώρες εργασίας καταγράφονται, αλλά δεν υπάρχει σχετικό πλήρες θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο να ορίζεται είτε αποζημίωση γι’ αυτές είτε χορήγησή τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ως εκ τούτου, κατά τον Πυρονόμο, οι περισσότερες ώρες εργασίας συσσωρεύονται με αποτέλεσμα συνάδελφοί του να μην μπορούν να τις αξιοποιήσουν για να ξεκουραστούν λόγω των επιχειρησιακών αναγκών, ακόμα και μέχρι τη συνταξιοδότησή τους από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Μάλιστα, σε ερώτηση για τη σχετική κατάσταση που επικρατεί στον Α’ Πυροσβεστικό Σταθμό Πατρών, απαντά: «Εδώ, μόνο στον Α’ Πυροσβεστικό Σταθμό Πατρών, για περίπου 100 πυροσβέστες οφείλονται σχεδόν 14.000 οκτάωρες αναπαύσεις από το 2002 και μετά. Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο ήταν ήδη στις 11.000 και ακόμα δεν έχει καταγραφεί το υπόλοιπο χρονικό διάστημα έως και σήμερα».

Ο Βασίλης Φερτάκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι το 2001-2002, οι τότε συνδικαλιστικές ενώσεις έθεσαν το θέμα της υπερεργασίας και ο -τότε- αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πλήρωσε τα οφειλόμενα αλλά, από εκεί και μετά «δεν θεσμοθετήθηκε το σχετικό πλαίσιο», παρότι υπήρχε το προηγούμενο της καταβολής τους.

Μέσω της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων ακολουθήθηκε η νομική οδός για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων, με τον Βασίλη Φερτάκη να επισημαίνει πως στα κατά τόπους Πρωτοδικεία της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και των Ιονίων Νήσων κατατέθηκαν, μόλις το περασμένο καλοκαίρι, οι σχετικές ατομικές αγωγές των υπαλλήλων και, μάλιστα, αναμένονται σύντομα εξελίξεις.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων, ο Βασίλης Φερτάκης είπε ότι η πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος συζητά την αλλαγή των εργασιακών συνθηκών σε 8ωρο.

Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει πως και σαφώς είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης, αλλά χρειάζονται προσλήψεις γιατί στο 8ωρο απαιτούνται τέσσερις βάρδιες, ενώ στον τωρινό προγραμματισμό τρεις και το προσωπικό που υπάρχει, δεν επαρκεί για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος.

«Το περασμένο καλοκαίρι με τις πυρκαγιές δεν έχει προηγούμενο»

Ερωτηθείς για το πώς βίωσε το περασμένο καλοκαίρι που στιγματίστηκε από τις πυρκαγιές στην Εύβοια, στην Αττική και στην Πελοπόννησο, ο Βασίλης Φερτάκης απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Αυτή η κατάσταση που ζήσαμε επιχειρησιακά, δεν έχει προηγούμενο».

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Λέγαμε ότι το 2007, με τα γεγονότα στην Ηλεία ήταν -πυροσβεστικά- ένα καλοκαίρι άνευ προηγουμένου λόγω των καιρικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά αυτό που βιώσαμε φέτος, δεν συγκρίνεται με την περίπτωση της Ηλείας εξαιτίας της συχνότητας των υψηλών θερμοκρασιών και της έντασης των ανέμων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Είμαστε αξιόμαχοι χάρη στο φιλότιμο και στον επαγγελματισμό μας»

Πολύς λόγος έγινε το περασμένο καλοκαίρι για τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Βασίλης Φερτάκης δεν διστάζει να πει πως «το Πυροσβεστικό Σώμα είναι αξιόμαχο χάρη στο φιλότιμο και στον επαγγελματισμό μας», κάνοντας λόγο παράλληλα για προβλήματα, τα οποία έχουν διογκωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, ο Πυρονόμος στον Α’ Πυροσβεστικό Σταθμό Πατρών ανέφερε: «Δεν έχει προχωρήσει το πόρισμα, παρότι έχει εξαχθεί από την αρμόδια Επιτροπή, σχετικά με την αναπροσαρμογή της οργανικής δύναμης με τα σημερινά πραγματικά δεδομένα για την κάθε περιοχή. […] Αναλάβαμε την προστασία των δασών το 1998 με τον Νόμο 2612, αλλά δεν έχει γίνει αξιολόγηση των δομών. […] Πάντως, ο Νόμος 4662/20 -επί υπουργείας Νίκου Χαρδαλιά- προβλέπει μεταθέσεις χωρίς να έχει γίνει αξιολόγηση των δομών και χρειάζονται προσλήψεις. […] Ο -τότε- υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε προαναγγείλει, τον περασμένο Ιούνιο, την πρόσληψη 3.000 μόνιμων πυροσβεστών μετά την αντιπυρική περίοδο, που δεν έγιναν γιατί άλλαξε η ηγεσία στο μεταξύ».

Ακόμα, ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχουν παλαιά οχήματα, εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας.

«Για πρώτη φορά δεν μας δέχθηκε η πολιτική ηγεσία»

Όσον αφορά στα επεισόδια που έγιναν στις 5 Νοεμβρίου μπροστά από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Βασίλης Φερτάκης διευκρίνισε πως σχετίζονταν μόνο με τους εποχικούς πυροσβέστες, καθώς είχαν αποχωρήσει οι Ενώσεις των μόνιμων εργαζόμενων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εν συνεχεία, ο ίδιος υποστήριξε πως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ευάγγελος Τουρνάς, δεν δέχθηκε καν να τους συναντήσει.

«Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πως από το 2004 που συνδικαλίζομαι, η πολιτική ηγεσία δεν δέχθηκε να μας δει. Μπήκε μια αντιπροσωπεία δύο ατόμων, πήγε στον υπουργό και απλά εκείνος πήρε το υπόμνημα χωρίς καν να δεχθεί να το συζητήσουμε. […] Οι δικές μας αρμοδιότητες ανήκουν στον Ευάγγελο Τουρνά και εκείνος δεν δέχθηκε καν να μας δει. Η στάση του είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτη προς ένστολους που έχουν δώσει ακόμα και τη ζωή τους» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Φερτάκης.

Πάτρα: Ξεσπούν οι πυροσβέστες -«Το Σώμα είναι αξιόμαχο χάρη στο φιλότιμο και τον επαγγελματισμό μας»

sputniknews.gr