Συνέντευξη με τον αρχιπυροσβέστη Δημήτρη Βλάχο – Μέλος του ΔΣ της ΕΥΠΣ Ηπείρου.Συνέντευξη με τον αρχιπυροσβέστη Δημήτρη Βλάχο – Μέλος του ΔΣ της ΕΥΠΣ ΗπείρουΓια τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν όλες οι κυβερνήσεις για τη διατήρηση και τη διεύρυνση των προβλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος και των πυροσβεστών μιλά στο alt.gr o Δημήτρης Βλάχος, Αρχιπυροσβέστης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου, με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών.

– Η κυβέρνηση σύντομα θα ψηφίσει τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022. Οι προϋπολογισμοί της τελευταίας δεκαετίας καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα;

– Σε καμία περίπτωση η κρατική χρηματοδότηση δεν καλύπτει τις ανάγκες της υπηρεσίας. Από το 2009 μέχρι σήμερα οι μειώσεις του κρατικού προϋπολογισμού έχουν στερήσει από το Πυροσβεστικό Σώμα σημαντικά ποσά που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Οι μειώσεις αυτές ευθύνονται για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες μας κατά την λειτουργία τους, εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν ακόμα και σε βασικά μέσα και εξοπλισμό που χρειάζονται για να κάνουμε την δουλειά μας όπως είναι οι στολές εργασίας με πλήρη εξάρτηση, οι σύγχρονες προσωπίδες και αναπνευστικές συσκευές, τα σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και οι κατάλληλες υποδομές στους χώρους των πυροσβεστικών σταθμών.

Τι συνέπειες έχει για τους πυροσβέστες το γεγονός ότι στην Πυροσβεστική υπάρχουν εργαζόμενοι με τρεις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις;

– Οι ανάγκες που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι πάγιες και διαρκούν όλο τον χρόνο. Εκτός από τις δασικές πυρκαγιές, η υπηρεσία μας αντιμετωπίζει σε μόνιμη βάση συμβάντα που εξελίσσονται από τις αστικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες και είναι υπεύθυνη για διασώσεις και παροχές βοήθειας προς τους συμπολίτες μας. Όλες αυτές οι αρμοδιότητες απαιτούν επάρκεια σε κατάλληλο και εκπαιδευμένο προσωπικό που να εργάζεται σε μόνιμη βάση, προκειμένου η υπηρεσία να εκπληρώσει αποτελεσματικά το έργο της.

Όλοι οι συνάδελφοι 5ετείς και εποχικοί που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι απαραίτητοι και πρέπει να μονιμοποιηθούν άμεσα.

– Πρόσφατα πραγματοποιήσατε ένστολη πανελλαδική διαμαρτυρία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ποια ήταν τα βασικά αιτήματα των Πυροσβεστών;

Το πλαίσιο των αιτημάτων που συμμετείχε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών στην διαμαρτυρία ήταν αιτήματα που δεν καλύπτουν μόνο τις ανάγκες των πυροσβεστών, αλλά συμβάλλουν στην θωράκιση της υπηρεσίας για να μπορεί να προστατεύσει τους συμπολίτες μας, τις περιουσίες τους, τις υποδομές της χώρας, το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η μονιμοποίηση των 5ετών και των εποχικών συναδέλφων, οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού που απαιτείται, η αύξηση της οργανικής δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος, η κατάργηση του Κανονισμού Μεταθέσεων που ξεσπιτώνει πυροσβέστες και αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο αρκετές υποστελεχωμένες πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας,

τα ανθρώπινα ωράρια εργασίας των πυροσβεστών στα συμβάντα, η ένταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα – Επικίνδυνα – Ανθυγιεινά, η ενίσχυση με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να αναβαθμιστούν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και η Πολιτική Προστασία. Όλα αυτά τα αιτήματα που διεκδικούμε να υλοποιηθούν, είναι προς όφελος όλων των συμπολιτών μας, προς όφελος της πατρίδας μας.

– Όμως αντί για μονιμοποίηση των εποχικών Πυροσβεστών, η κυβέρνηση απάντησε με καταστολή, χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ και την «Αύρα» απέναντί σας τους.

Εκτιμώ ότι η επίθεση αυτή που εκδηλώθηκε με την καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις στο τέλος της κινητοποίησης, αποτελεί ένα μέρος του μηνύματος που θέλει να στείλει η κυβέρνηση συνολικά, προς όλους τους εργαζόμενους της χώρας που διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους. Έτσι και εμάς τους πυροσβέστες μόνιμους και εποχικούς, μας προειδοποιεί και μας απειλεί όταν αγωνιζόμαστε για να αναβαθμίσουμε την εργασία μας και την υπηρεσία μας και να καλυτερεύσουμε την ζωή μας. Θέλουν να είμαστε με σκυμμένο κεφάλι και να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την πολιτική των συνεχόμενων περικοπών που μας επιβάλλουν και να μην αντιδράμε αγωνιστικά όταν καταργούνται τα δικαιώματά μας.

– Τι συνέπειες έχει για την Πυροσβεστική, η στελέχωση με πυροσβέστες των αεροδρομίων της Fraport και των ιδιωτικών οδικών αξόνων;

– Για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που έχουν αναλάβει την λειτουργία των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων και των οδικών αξόνων, η υπηρεσία μας αποδυναμώθηκε επιπλέον με περίπου χίλιους πυροσβέστες, που διατέθηκαν για να στελεχώσουν τις συγκεκριμένες δομές. Αντί να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις για να ανταποκριθεί το Πυροσβεστικό Σώμα στις νέες αρμοδιότητες που ανέλαβε, μετατέθηκαν και μετακινήθηκαν πυροσβέστες από το υπάρχον αποδεκατισμένο προσωπικό, στα αεροδρόμια και στα κλιμάκια των εθνικών οδών. Ήταν μια νέα επιχειρησιακή

αποδυνάμωση, που συνέβαλε στην μεγαλύτερη υποστελέχωση των υπηρεσιών μας και στέρησε έναν σημαντικό αριθμό πυροσβεστών από την μάχη της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών από το καλοκαίρι του 2017 μέχρι το φετινό καλοκαίρι που υπήρξε καταστροφικό για πολλούς συμπολίτες μας και για τον φυσικό μας πλούτο.

– Συνάδελφοί σου διαμαρτύρονται ότι η κυβέρνηση δεν δίνει στολές στους πυροσβέστες με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να εξασφαλίσουν την αγορά τους με δικά τους έξοδα και δωρεές από χορηγούς.

Υπηρετώ στο Πυροσβεστικό Σώμα από το 2001. Μέχρι σήμερα δεν έχει αντικατασταθεί το κράνος που μου έχει χορηγηθεί για τις αστικές πυρκαγιές και ο αντίστοιχος επενδύτης. Κράνος για τις δασικές πυρκαγιές έχει να μου χορηγηθεί από την περίοδο 2008 – 2009. Είμαι ένας από τους χιλιάδες μόνιμους και 5ετείς πυροσβέστες που έρχονται αντιμέτωποι με ανάλογες ελλείψεις. Στους εποχικούς συναδέλφους δεν έχει χορηγηθεί το κατάλληλο κράνος και τα άρβυλα για να επεμβαίνουν στις δασικές πυρκαγιές και δεν τους έχει χορηγηθεί δεύτερη στολή εργασίας.  Σε όλους τους πυροσβέστες μόνιμους και εποχικούς δεν έχει χορηγηθεί σύγχρονος εξοπλισμός όπως είναι οι ατομικές προσωπίδες, ενώ μπορεί να αναφερθεί και η έλλειψη ενός σύγχρονου συστήματος ενδοεπικοινωνίας. Η υπηρεσία χορήγησε πρόσφατα σε μόνιμους και 5ετείς συναδέλφους γάντια και προστατευτική κουκούλα, όλα αυτά προήλθαν από δωρεές επιχειρηματιών. Επειδή όμως αυτά που μας χορηγούνται δεν επαρκούν για να είμαστε πλήρως εξοπλισμένοι, αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε αρκετά ατομικά εφόδια και να πληρώνουμε από την τσέπη μας, προκειμένου να προστατευτούμε καλύτερα και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην δουλειά μας.

Η έλλειψη προσωπικού έχει ως συνέπεια οι πυροσβέστες να έχουν συσσωρεύσει εκατοντάδες ρεπό που σε πολλούς από αυτούς λόγω συνταξιοδότησης, να μην τους χορηγούνται. Με τι μέτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;

– Πράγματι οφείλονται εκατοντάδες ρεπό σε έναν μεγάλο αριθμό από εμάς τους πυροσβέστες. Σε πολλούς συναδέλφους οφείλεται επίσης και ένας σημαντικός αριθμός κανονικών αδειών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης έλλειψης προσωπικού που μας οδηγεί σε συνεχή υπερεργασία, η οποία όμως δεν πληρώνεται, αμείβεται με ρεπό που ούτε αυτά μπορούν να χορηγηθούν εξαιτίας πάλι της έλλειψης προσωπικού. Υπήρξαν μάλιστα στο παρελθόν αρκετοί συνάδελφοι που δεν μπόρεσαν να λάβουν τα οφειλόμενα ρεπό τους ούτε λίγο πριν την συνταξιοδότησή τους.Είναι μονόδρομος να διεκδικήσουμε να πληρώνονται οι υπερωρίες και συνολικά η υπερεργασία που παρέχουμε λόγω των επιφυλακών και των πάγιων και έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, όπως πληρώνονται στους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους. Η χρηματική αμοιβή της υπερεργασίας, σε συνδυασμό με την μονιμοποίηση των 5ετών και εποχικών συναδέλφων και τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, θα βάλουν τέλος στην ασύστολη σε πολλές περιπτώσεις υπερεργασία των πυροσβεστών. Να διεκδικήσουμε να πληρωθούν άμεσα και τα μέχρι τώρα οφειλόμενα ρεπό. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Πρόσφατα το ΚΚΕ πραγματοποίησε περιοδείες σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Αθήνας. Τι συμπέρασμα βγαίνει από αυτές τις επισκέψεις και τις συζητήσεις με το προσωπικό των Σταθμών;

– Αναδείχτηκε το σύνολο σχεδόν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, αναδείχτηκαν οι διαχρονικές ευθύνες που έχουν όλες οι κυβερνήσεις για την διατήρηση και την διεύρυνση αυτών των προβλημάτων και επίσης αναδείχτηκαν και οι ευθύνες που έχουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στον χώρο μας που όχι μόνο δεν οργάνωσαν τους πυροσβέστες για να αγωνιστούν για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, αλλά έβαλαν πλάτη για να ψηφιστούν και να υλοποιηθούν οι νόμοι και τα μέτρα που μας έχουν φέρει σε αυτήν την οδυνηρή κατάσταση. Το σημαντικότερο είναι ότι τα προβλήματα και τα ζητήματα αυτά προωθήθηκαν άμεσα στο κοινοβούλιο και είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να πάρει θέση και να απαντήσει πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τους πυροσβέστες και κυρίως τον ελληνικό λαό. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να συνεχιστούν γιατί είναι σημαντικό να αναδεικνύονται με αυτόν τον άμεσο τρόπο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες και τα προβλήματα που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και στην Πολιτική Προστασία, να αναδεικνύονται οι αιτίες και οι ευθύνες που υπάρχουν και κυρίως να αναδεικνύεται η διέξοδος που δίνει οριστικά λύση στα προβλήματα αυτά.

Πηγη:alt.gr